Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπενδυτική βαθμίδα: Η επόμενη μέρα μετά τον Fitch - Aναβαθμίσεις «με το...

Επενδυτική βαθμίδα: Η επόμενη μέρα μετά τον Fitch – Aναβαθμίσεις «με το Α μπροστά» βάζει στόχο τώρα η Αθήνα

«Πάτησε» καλά» στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα και κοιτάει πιο ψηλά – Άλμα στην “Α” κατηγορία το country ceiling για τις επιχειρήσεις της χώρας

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»… και η τέταρτη αναβάθμιση της χώρας φέτος στην επενδυτική βαθμίδα! Συγκριτικά με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη (πόλεμοι, ύφεση, ακρίβεια) η χρονιά δίνει ό,τι καλύτερο θα μπορούσε για την Ελλάδα.

Η χθεσινή αναβάθμιση από τον Οίκο Fitch θέτει την Ελλάδα στο πρώτο σκαλί εντός της επενδυτικής βαθμίδας, στην κατηγορία ΒΒΒ- . Όπως σχολίαζε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης». Και επισημαίνει τα θετικά σχόλια του Οίκου για ισχυρή ανάπτυξη, πολιτική σταθερότητα, πρόοδο στον τραπεζικό τομέα αλλά και «για την πολιτική δημοσιονομικής υπευθυνότητας η οποία, εκτός των άλλων, εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για μόνιμα και έκτακτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής».

Ωστόσο, το “ΒΒΒ-“ είναι ταυτόχρονα και… το τελευταίο σκαλοπάτι πριν από την κατηγορία “σκουπίδια”, από την οποία μόλις βγήκε.

Για τον λόγον αυτό, το επόμενο στοίχημα που βάζει η κυβέρνηση για το 2024, είναι:

– να μην υπάρχει σύντομα κανένας Οίκος Αξιολόγησης που να έχει αφήσει την Ελλάδα στα «σκουπίδια», αλλά όλοι ανεξαιρέτως να τη βάλουν ξανά σε επενδυτική βαθμίδα.

– να ξεκολλήσει από καταστάσεις μιας δεκαετίας πίσω και αντί για «επενδυτική… με πολλά ΒΒΒ», να ανέβει στην «Α κατηγορία» ξανά, ως «κανονική» χώρα της Ευρωζώνης, όπως ήταν ως το 2009 πριν ξεσπάσει η διεθνής και η ελληνική οικονομική κρίση.

«Παρέλαση» μετά τις εκλογές

Οι Οίκοι Αξιολόγησης αναβαθμίζουν «με φόρα» πλέον το αξιόχρεο της Ελλάδας, αμέσως μετά τις διπλές εκλογές του καλοκαιριού: κανείς μέχρι τότε δεν «ψήφιζε» την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, φοβούμενος τον «πολιτικό κίνδυνο» για ενδεχόμενη ακυβερνησία, «πισωγύρισμα» ή νέα εκτροπή, λόγω απλής αναλογικής κ.λπ. Η εκτίναξη δείχνει ίσως και πόση δυναμική ανάκαμψης και ανάπτυξης χάθηκε στο α΄ εξάμηνο του 2015, καθώς κατρακύλησε ξανά στο χειρότερο σημείο που είχε βρεθεί το 2012.

Αυτά μοιάζουν μακρινή ανάμνηση όμως ή έχουν ξεχαστεί αφού, από τον Αύγουστο και μετά, ξεκίνησε «παρέλαση» ξένων Οίκων, με υμνητικές κριτικές στην πορεία και τις προοπτικές της χώρας: Scope, DBRS, S&P’s, Fitch (ενώ «τρέχει να προλάβει» τους άλλους και η Moody’s που είχε μείνει πιο πίσω).

Στη μεταχείριση αυτή της χώρας συνέβαλε κατά πολύ και το πόσο άντεξε η Ελλάδα στις τελευταίες απανωτές κρίσεις – ή και πόσο άσχημα πήγαν πολλοί άλλοι και πιο ισχυροί.

Όχι τυχαία, o Fitch επισημαίνει ότι ο μόνος «κίνδυνος» πια για την Ελλάδα, είναι ο… εξωτερικός (δηλαδή, εισαγόμενες κρίσεις λόγω διεθνούς ακρίβειας ή ύφεσης). Αλλά τονίζει ότι, και σε αυτά ως τώρα ακόμη, η Ελλάδα έχει δείξει πως μπορεί να αντέξει»!

Στην «Α» και… γρήγορα!

Fitch είναι ο τρίτος -από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ- οίκος αξιολόγησης που απονέμει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Και επισημαίνει το ρεκόρ μείωσης του χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, από το 205% κατά την περίοδο της πανδημίας, στο 160,8% εφέτος και 141,2% του ΑΕΠ το 2027.

Σε όρους αγοράς (επιτοκίων), τα ελληνικά ομόλογα είχαν ουσιαστικά επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μήνες πριν από τις εκλογές και την επίσημη αναβάθμιση. Τότε τα επιτόκια δανεισμού της συγκρίνονταν με της Ιταλίας (που δεν έχει μπει και ποτέ σε Μνημόνιο), κάτι που έδειχνε την έξοδο της χώρας μας από την κατηγορία «σκουπίδια».

Αυτό πια δεν αρκεί. Η Ελλάδα βάζει στόχο… αναβάθμιση «με το Α μπροστά», για να αποκατασταθεί σαν «επίσημο» μέλος της Ευρωζώνης πια στις αγορές.

Ήδη η Ιταλία είναι πίσω και πολύ πιο πάνω από την Ελλάδα (4,1% επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο), ενώ η χώρα μας «πέφτει» συνεχώς (3,5% εχθές), έχει περάσει Κροατία και Μάλτα (3,6%), «έπιασε» Κύπρο και Σλοβακία (3,5%), «κυνηγάει» Ισπανία – Σλοβενία (3,3%-3,2%) και μετά θέλει να «πιάσει» Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο και άλλες χώρες μεταξύ 2,9%-3%!

«Φόρα» στις επιχειρήσεις

Ολες οι χώρες αυτές έχουν πολύ ανώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση από την Ελλάδα. Πλέον όμως οι Οίκοι Αξιολόγησης βλέπουν ήδη από τώρα, την Ελλάδα «πιο πάνω». Και, πλέον, η (νέα) αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, ίσως πλέον… δεν είναι είδηση!

Είδηση είναι όμως ότι ο Οίκος Fitch «κοιτάει μπροστά» και δίνει το μάξιμουμ της αύξησης που μπορεί να δώσει στο country ceiling της Ελλάδας (κατά 6 βαθμίδες «μια και έξω»). Αυτό σημαίνει ότι η προοπτική είναι τράπεζες και επιχειρήσεις στη χώρα μας να μπορούν να εκδώσουν πλέον ξανά πολύ υψηλής πιστοληπτικής αξίας «χαρτιά» –πιο ψηλά ίσως και από την «πρώτη υπογραφή» κάθε χώρας που είναι το Δημόσιο- φέρνοντας στην Ελλάδα το πιο «φθηνό» και «έξυπνο» χρήμα που μπορεί να βρεθεί στις διεθνείς χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αξιολόγησης αναφέρει: ‘’Ο Fitch αναβάθμισε το ανώτατο όριο της χώρας σε «AA» από «Α». Η κατά έξι βαθμίδες άνοδος της Ελλάδας αντανακλά την εκτίμησή μας για μειωμένους κινδύνους από τους ελέγχους κεφαλαίων και τη βελτίωση του θεσμικού και χρηματοοικονομικού πλαισίου της χώρας. Η ανύψωση έξι βαθμίδων είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη βάσει των κριτηρίων μας’’, τονίζει ο Fitch

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments