Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕυρωεκλογές 2024: Η δύσκολη επόμενη ημέρα για Ανδρουλάκη – Κασσελάκη, και ποιός...

Ευρωεκλογές 2024: Η δύσκολη επόμενη ημέρα για Ανδρουλάκη – Κασσελάκη, και ποιός ο ρόλος του Τσίπρα

Στο… πόκερ ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επόμενη ημέρα στην κεντροαριστερά, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εντάσσεται η ξαφνική ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία και θα κορυφωθεί.

Το σημείο-κλειδί, στο οποίο τέμνονται οι στρατηγικές των τριών για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ποσοστά που οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.

Με το 15%-17% που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και με το 12%-14% που δίνουν στο ΠΑΣΟΚ, για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη το τοπίο στην κεντροαριστερά θα είναι θολό. Ούτε αυτονόητη θα είναι η αποχώρησή τους, ούτε όμως μπορούν και να εμφανιστούν ως απειλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για αυτό τον λόγο, από το επιτελείο του κ. Τσίπρα -ο οποίος το περασμένο Σάββατο πήγε με όλο του το επιτελείο στη «Λέσχη της Κηφισιάς» (Ανδρέας Μπούσιος, Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Λιάκος, Βαγγέλης Καλπαδάκης) και επιχείρησε να δείξει στιβαρό προφίλ και έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες την επομένη των ευρωεκλογών- εκπέμπεται προβληματισμός ότι οι ευρωεκλογές θα φέρουν στον χώρο της κεντροαριστεράς πολιτικό αδιέξοδο.

Κυρίως διότι ο κ. Τσίπρας φαίνεται να περιμένει ότι αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κινούνταν σε χαμηλότερα ποσοστά, τότε Κασσελάκης και Ανδρουλάκης δύσκολα θα έμεναν στις θέσεις τους και ο δρόμος για τη δική του πρωτοβουλία ανασύνταξης του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς θα ήταν ανοικτός.

Στημένος καβγάς

Επιπλέον, στην οδό Αμαλίας, όπου και το νέο γραφείο του κ. Τσίπρα, εκτιμούν ότι ο «καβγάς» Κασσελάκη-Ανδρουλάκη είναι σικέ. Και εξελίσσεται εν όψει της Κυριακής των ευρωεκλογών διότι τα επιτελεία των δύο εκτιμούν ότι μία έντονη μεταξύ τους αντιπαράθεση θα τους ενισχύσει εντός των κομμάτων τους και θα τους κρατήσει στις θέσεις τους.

Λένε ακόμα ότι σκοπός τόσο του Στέφανου Κασσελάκη όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι να υπάρξει ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς ώστε μία νέα προσπάθεια να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αμφότεροι να απορροφήσουν κραδασμούς και να μείνουν στην ηγεσία των κομμάτων τους μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να κριθούν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτή η στρατηγική, όμως, δεν ευνοεί τα σχέδια Τσίπρα για επιστροφή.

Στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη ούτε συμφωνούν με όλα αυτά ούτε τους ίδιους υπολογισμούς κάνουν.

Καταρχάς, ο κ. Κασσελάκης διαφωνεί οριζοντίως και καθέτως με τον κ. Τσίπρα για το ποιος πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς, καθώς διεκδικεί αυτό τον ρόλο για τον εαυτό του και μόνο.

Έρευνες

Στο επιτελείο του μάλιστα, υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους έρευνες που διεξάγονται ήδη για την ύπαρξη νέου κόμματος ή νέου σχηματισμού κομμάτων της κεντροαριστεράς την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, αλλά δεν δημοσιεύονται. Ερευνες που λένε ότι στην πραγματικότητα, πολύ λίγοι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς βλέπουν θετικά την επιστροφή Τσίπρα στην πολιτική ζωή του τόπου. Και δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς θέλουν για επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, με τη μεταξύ τους διαφορά να είναι περίπου τριάντα μονάδες. Με τον Στέφανο Κασσελάκη να έρχεται πρώτος και ο Αλέξης Τσίπρας τέταρτος, με δεύτερο τον «Κανέναν» και τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Για αυτό, συνεχίζουν οι επιτελείς του κ. Κασσελάκη, ο κ. Κασσελάκης αντιμετωπίζει -και θα αντιμετωπίζει και μετά τις ευρωεκλογές- τον κ. Τσίπρα ως παλαίμαχο της πολιτικής, στον οποίο οι πολίτες και οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς δεν προσβλέπουν πλέον, καθώς έχει ηττηθεί σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και θα επιχειρήσει να γίνει ο ίδιος ο βασικός πόλος έναντι του πρωθυπουργού, επικρατώντας και του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Στέφανος αγνοεί… αλαζονικά τα κόμματα

Στο επιτελείο του Σ. Κασσελάκη ωστόσο υποεκτιμούν τη δυναμική και τον τρόπο λειτουργίας των κομματικών οργανισμών. Λέει για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι την επομένη των ευρωεκλογών θα επιχειρήσει να ηγηθεί της ανασύνθεσης του χώρου της κεντροαριστεράς καλώντας στον ΣΥΡΙΖΑ «πρώην υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Και το λένε αυτό, τη στιγμή που ο κ. Κασσελάκης είναι -με δική του πρωτοβουλία- απομονωμένος πολιτικά και ούτε μετέχει ούτε υπολογίζεται στις συζητήσεις για την επόμενη μέρα της κεντροαριστεράς. Ο ίδιος έχει πει δημοσίως ότι δεν θέλει διάλογο και θα επιδιώξει αυτόνομη πορεία, συντηρώντας το φλερτ με τους ψηφοφόρους, αλλά απαξιώνοντας τα στελέχη του ΠΑΣΔΟΚ, της Νέας Αριστεράς κ.λπ. Ισως επειδή, όπως του καταλογίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι πιστεύει ότι θα «καθαρίσει» και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των ευρωεκλογών, παραμένοντας αρχηγός σε ένα κόμμα κάτω του 20%, που θα είναι όμως ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων εν όψει των εθνικών εκλογών.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments