Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕυρωεκλογές 2024: Με στόχο το 33+% για τη Νέα Δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024: Με στόχο το 33+% για τη Νέα Δημοκρατία

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν ανήκει στη σχολή των πολιτικών-«τζογαδόρων». Αντιθέτως μάλλον στη σχολή των «σιγουρατζήδων» ανήκει. Οταν έθεσε δημοσίως σαν στόχο της 9ης Ιουνίου το 33% των ευρωεκλογών του 2019 (σε περίοδο που έδιναν κι έπαιρναν οι «εκτιμήσεις» πως η Ν.Δ. θα κατέγραφε ένα ποσοστό μεταξύ 25% και 28%), οι πληροφορίες λένε πως είχε και τα δεδομένα, αλλά και την πολιτική αυτοπεποίθηση ότι ο στόχος που έθεσε είναι απολύτως εφικτός.

Μέσα σε δυο εβδομάδες από τότε που το είπε δημοσίως, όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας -αλλά κι αυτές που δεν το είδαν- άρχισαν να τον επιβεβαιώνουν. Η Ν.Δ. κινείται μεταξύ 33% και 36% και σίγουρα βρίσκεται στο 33+%. Με τη δυναμική της και τη συσπείρωση να αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Καταλυτικοί παράγοντες γι’ αυτή την εξέλιξη θεωρούνται:

Η καταφανής πολιτική υπεροχή της Ν.Δ. σε προγραμματικό επίπεδο.
Η συντριπτική προσωπική κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη έναντι όλων των πολιτικών αντιπάλων του.
Η παρουσίαση μίας τεκμηριωμένης και συγκεκριμένης προοπτικής για την επόμενη 3ετία, με έμφαση στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, την εθνική ασφάλεια και τον συνεχή εκσυγχρονισμό της χώρας, ώστε να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παλινωδίες

Αρωγός του Κ. Μητσοτάκη στην ευόδωση του σχεδίου του αποδεικνύεται ο πολιτικά ρηχός Στ. Κασσελάκης με τις συνεχείς παλινωδίες του, που τον οδηγούν σε διαρκείς αυτοαναιρέσεις και πολιτικούς παλιμπαιδισμούς. Ενώ σημαντική αποδεικνύεται και η αδυναμία του Ν. Ανδρουλάκη να εκφράσει τη «σοβαρή αντιπολίτευση», καθώς έκανε το ολέθριο λάθος να πιστέψει πως αρκούσε να αντιγράψει την ηττημένη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που το 2023 έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των μεγάλων χορηγών του πρωθυπουργού ασφαλώς είναι και ο αρχιερέας του λαϊκισμού και των θεωριών συνωμοσίας, Κ. Βελόπουλος, ο οποίος, σε μία συγκυρία που ευνοούσε καταφανώς τη «δεξιά ατζέντα», κατάφερε να δείξει πως είναι επιπέδου «κηραλοιφών».

Η επιτυχία της στρατηγικής «κωδικός 33+%» επέτρεψε στον Κ. Μητσοτάκη να κάνει και το επόμενο βήμα μιλώντας και για πιθανό 9ο ευρωβουλευτή, ενώ όλες οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 6-8 ευρωβουλευτές. Το σημαντικότερο όλων όμως φαίνεται πως είναι ότι αν όλα αυτά καταγραφούν και στην κάλπη των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να καθαρίσει ολοσχερώς τον διάδρομο της επόμενης τριετίας, αποδυναμώνοντας έως εξαφανίσεως την αμφισβήτηση της πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησής του. Ηδη έχει καταγράψει μία σημαντική επιτυχία σε αυτό το πεδίο, καθώς έχει ναυαγήσει πλήρως η προσπάθεια συγκρότησης ενός αντικυβερνητικού μετώπου. Οι δυνάμεις οι οποίες ατύπως συμμετείχαν στο εγχείρημα, έχουν γίνει «από δυο χωριά χωριάτες», αλληλοσπαρασσόμενοι και αποκλείοντας ο ένας τον άλλο, ακόμα και από τις μετεκλογικές διεργασίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

Εξωτερική πολιτική

Καθοριστικό ρόλο, όπως φαίνεται και από τα ποιοτικά στοιχεία των κυλιόμενων ερευνών, παίζει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση «στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», τόσο με τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας των Σκοπίων όσο και στους δυο πολέμους (Μέση Ανατολή, Ουκρανία) που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η αποφασιστική στάση της να μην επικυρώσει τα τρία πρωτόκολλα της συμφωνίας των Πρεσπών και να κρατήσει κλειστή την πόρτα της Ε.Ε. για τη γειτονική χώρα -σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκε ακατανόητα επισπεύδων- φαίνεται πως καταγράφεται θετικά στο συλλογικό υποσυνείδητο μίας χώρας, η οποία ποτέ δεν επιδοκίμασε τη συμφωνία των Πρεσπών.

Για ακρίβεια και Άμυνα

Διπλή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

Παράλληλα, η ανταπόκριση που βρίσκουν δυο μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Κ. Μητσοτάκη για δυο φλέγοντα θέματα της Ευρώπης (κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και αισχροκέρδεια των πολυεθνικών που ενισχύουν την ακρίβεια) προσθέτουν κύρος στη χώρα και διεκδικούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ασφάλεια στη χώρα και στην Ε.Ε. Η πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας των πολυεθνικών έχει γίνει ήδη θέμα συζήτησης στην Ε.Ε.

Επιβλήθηκε μάλιστα το πρώτο ευρωπαϊκό πρόστιμο-μαμούθ (337 εκατ. ευρώ) στην αμερικανική εταιρία Mondelez, που είναι κολοσσός στον τομέα της διατροφής, για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού. Ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν χαιρέτισε την κοινή επιστολή Μητσοτάκη-Τουσκ, με την οποία ζητούν να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (27-28 Ιουνίου) η δημιουργία κοινής ασπίδας αεράμυνας της Ευρώπης με κοινοτικά κονδύλια.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments