Τελείως διαφορετικές για όλη την ανθρωπότητα θα είναι οι φετινές γιορτές, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊοϋ. Εντελώς διαφορετικές και στην Ελλάδα, με κλειστές δραστηριότητες και απαγορεύσεις μετακινήσεων αλλά και συναθροίσεων.

Η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων τις επόμενες ημέρες για να λάβει τις αποφάσεις της μέχρι την Πέμπτη και την Παρασκευή να προχωρήσει στις ανακοινώσεις αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί οδικός χάρτης για τις γιορτές.

Μετακινήσεις με SMS σε μαγαζιά -Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση από νομό σε νομό
Οσον αφορά τις μετακινήσεις στις γιορτές, παρατείνεται η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενώ θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, καθώς και η απαγόρευση συναθροίσεων.
Εξαίρεση στην μετακίνηση προς άλλους νομούς ωστόσο, όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα δοθεί για εργαζόμενους σε άλλες περιφέρειες από τον τόπο κατοικίας τους και φοιτητές που θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν με τις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα.

Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε χθες ότι η αποστολή SMS θα εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, αναφέροντας πως θα επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών γι’ αυτόν τον λόγο από δήμο σε δήμο, εντός του Νομού που κατοικούν.

Χριστούγεννα με 9 άτομα στο σπίτι

Οσον αφορά τα Χριστούγεννα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα επιτρέπονται επισκέψεις στο σπίτι ώστε να μην γιορτάζουν μόνοι τους οι πολίτες. Θα μπορούν να περάσουν μαζί μάξιμουμ 9 άτομα τις γιορτές σε ένα σπίτι, καθώς θα επιτραπεί να είναι μαζί δύο οικογένειες κατ΄ εξαίρεση την ημέρα αυτή.

Οι σκέψεις για το λιανεμπόριο -Γιατί φοβούνται οι ειδικοί

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη που υπάρχει στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει στις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο ο πρωθυπουργός, όπως τόνισε και σε συνέντευξή του, θα περιμένει να δει τα επιδημιολογικά αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, αλλά και τις προτάσεις των ειδικών, για να πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το πότε και αν θα γίνει τελικά το άνοιγμα στο λιανεμπόριο.

Στόχος είναι μετά το άνοιγμα στα καταστήματα με εποχικά είδη, να ανοίξουν και καταστήματα παιχνιδιών, κομμωτήρια και ανθοπωλεία, καθώς οι κλάδοι αυτοί στην περίοδο των γιορτών έχουν αυξημένη ζήτηση. Ανοιχτό παραμένει το τι θα γίνει με το υπόλοιπο λιανεμπόριο. Η κυβέρνηση ψάχνει την χρυσή τομή ώστε να πάρουν μία ανάσα ορισμένοι κλάδοι, αλλά παράλληλα, αυτό να γίνει με το μικρότερο δυνατό ποσοστό κινητικότητας, ώστε να μην αυξηθούν τα κρούσματα και πάλι. Πάντως λοιμωξιολόγοι, εκφράζουν τις ενστάσεις τους για ένα συνολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, τονίζοντας πως θα ήταν μία λάθος κίνηση την δεδομένη στιγμή.

Εξαδάκτυλος: Καθόλου καλή ιδέα το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «δεν θα ήταν καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές που έχουν πρόβλημα όπως η Θράκη, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Ηπειρος. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα», είπε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, για τα κομμωτήρια, τοποθετήθηκε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, λέγοντας πως αποτελούν εστία διασποράς και θα ήταν λάθος να ανοίξουν.

«Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων», σχολίασε, με τον καθηγητή μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, να σχολιάζει με την σειρά του πως «η πολιτεία θα πρέπει να ανοίξει την οικονομία με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή αύξηση της κινητικότητας» τονίζοντας πως η χώρα «δεν αντέχει νέα αύξηση κρουσμάτων».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από την κυβέρνηση τονίζουν πως αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα υπάρχουν αναπροσαρμογές στα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας. Πρώτον, γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Στέλιος Πέτσας που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», σχολίασε. Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως εφ’ όσον ανοίξουν τα καταστήματα, θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους δήμους, ωστόσο παραμένει η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο Νομό.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και για το άνοιγμα των εκκλησιών. Υπάρχει πίεση να ανοίξουν στις γιορτές και μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, συζητώντας κυρίως το ενδεχόμενο ανοίγματος των εκκλησιών τις ημέρες των εορτών.

Και σ’ αυτή τη περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μένουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες, ώστε να ληφθούν αποφάσεις».

Υπάρχουν αρκετοί μητροπολίτες που ζητούν να ανοίξουν οι ναοί για τα Χριστούγεννα, αντιδρώντας με σχόλια που έχουν προκαλέσει συζήτηση, όπως ο μητροπολίτης Ξάνθης, που ανέφερε πως «το Σώμα και Αίμα του Ιησού μας θωρακίζει από τον ιό» ή ο μητροπολίτης Κέρκυρας που ζήτησε να ανοίξουν οι ναοί και να προσκυνήσουν με μέτρα οι πιστοί.

Τι θα παραμείνει κλειστό στις γιορτές

Το μόνο σίγουρο είναι πως ορισμένοι κλάδοι θα παραμείνουν κλειστοί για τις γιορτές και συγκεκριμένα ως τις 7 Ιανουαρίου. Αυτό αφορά την εστίαση, την νυχτερινή διασκέδαση, τα σχολεία, τα δικαστήρια, τα χιονοδρομικά κέντρα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.