Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΤΙΚΑΗ Δούρου παίζει με την υγεία της Αττικής

Η Δούρου παίζει με την υγεία της Αττικής

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση της διαχείρισης σκουπιδιών στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τους χιλιάδες τόνους απορριμμάτων που συσσωρεύονται στους δρόμους, καθώς ο μοναδικός χώρος απόθεσης στον ΧΥΤΑ Φυλής παραμένει κλειστός εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, έχουν δημιουργήσει ένα επικίνδυνο… κοκτέιλ για τη δημόσια υγεία.

Το χρονοδιάγραμμα του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Φυλής (ΕΣΔΝΑ), σύμφωνα με το οποίο από την προηγούμενη Πέμπτη θα επαναλειτουργούσε ο χώρος, βρίσκεται στον αέρα με τις εργασίες να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως «από εβδομάδα και βλέπουμε» για την πλήρη λειτουργία.

«Καταβάλλεται προσπάθεια για ομαλοποίηση. Δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Θα πρέπει να λειτουργήσει με ασφάλεια για τους εργαζομένους και όσους εισέρχονται στον χώρο» ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ, Γιώργος Ζαχαρόπουλος. «Χωρίς όμως πιέσεις, καθώς υπάρχουν κάποιες τέτοιες ενδείξεις από πλευράς διοίκησης ώστε να αποφύγει περαιτέρω σχόλια για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους» πρόσθεσε.

Οπως είπε, χθες έβαλαν περίπου 100-120 απορριμματοφόρα, όχι για να αποσυμφορήσουν την κατάσταση με τη συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους, αλλά για να βοηθήσουν στο έργο αντιστήριξης. Οι εργασίες που γίνονται έχουν στόχο να ελαφρυνθεί το ρήγμα, μεταφέροντας σκουπίδια που είναι σε υψόμετρο στο «πόδι» -όπως λέγεται- του κυττάρου και να βάζουν άλλα ως αντιστήριξη σε κοντινό πλάτωμα.

«Πρέπει η αποκατάσταση να γίνει σωστά. Οι βροχές έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. Για παράδειγμα χθες (σ.σ. προχθές) η εταιρεία που υλοποιεί το έργο αποκατάστασης αναγκάστηκε λόγω των καιρικών συνθηκών να αποχωρήσει. Εάν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα λόγω καιρού, ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να αρχίσει να λειτουργεί μερικώς ο χώρος. Μετά το τέλος της εβδομάδας ή την επόμενη υπάρχει πιθανότητα για πλήρη επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ» δήλωσε ο Γ. Ζαχαρόπουλος.

Αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στις ευθύνες που υπάρχουν από την περιφέρεια Αττικής και τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ εξαιτίας των καθυστερήσεων στην κατασκευή και άλλων χώρων απόθεσης απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, μετά την απόφαση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου να ακυρώσει τους προηγούμενους διαγωνισμούς.

«Προβλήματα σε ΧΥΤΑ δημιουργούνται συχνά. Μπορεί να γίνει κάποια ζημιά, αυτά συμβαίνουν και δεν είναι απίθανο. Το απίθανο είναι να μην έχεις άλλο χώρο για την απόθεση των απορριμμάτων. Πρέπει να υπάρξει άμεσα χωροθέτηση. Το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση, εάν δεν προχωρήσει κάποιο άλλο έργο, είναι εξαιρετικά πιθανό» σχολίασε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Εντονη υπήρξε η αντίδραση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας. «Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν εκκωφαντικά τις συνεχείς επισημάνσεις της ΚΕΔΕ την τελευταία διετία, για τον προφανή κίνδυνο να γίνει η Αθήνα Νάπολη. Είναι αδιανόητο ύστερα από 4 χρόνια διοίκησης Δούρου, με ακύρωση του προηγούμενου σχεδιασμού (με τα όποια λάθη του), να είμαστε σήμερα στο σημείο μηδέν» ανέφερε.

«Η Αττική, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυρία Δούρου, στην ουσία δεν διαθέτει καν ΠΕΣΔΑ, αλλά κάτι που βαφτίστηκε Περιφερειακό Σχέδιο, δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα για χωροθετήσεις, δεν έχει μελετηθεί καμία υποδομή, οι διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για το ΠΕΣΔΑ επαρκούν το πολύ για το 10% των παραγόμενων ποσοτήτων και δεν γνωρίζουμε πού και πότε θα γίνει νέος ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ» σχολιάζει ο κ. Πατούλης.

«Είναι φανερό πως η διοίκηση της κυρίας Δούρου, δεν είναι απλώς ανεπαρκής, αλλά ανύπαρκτη. Μήπως ήρθε η ώρα του εισαγγελέα;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Άνθρωποι, σχεδιασμοί και υποδομές δοκιμάζονται αυτή την ώρα και κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι ότι η πρωτεύουσα θα μπορέσει για πολύ ακόμη να αντιμετωπίζει με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες το πρόβλημα, για το οποίο δεν είναι υπεύθυνη και βεβαίως δεν μπορεί να δώσει λύση» σημείωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Μεταφέροντας ευχαριστίες για τις προσπάθειες των εργαζομένων στην καθαριότητα και ζητώντας κατανόηση από κατοίκους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και επισκέπτες για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Καμίνης πρόσθεσε: «Εκφράζουμε την ελπίδα ότι οι διαβεβαιώσεις θα επαληθευτούν και μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα το πρόβλημα θα ξεπεραστεί, χωρίς να επηρεάσει περαιτέρω την πόλη και τους κατοίκους της».

Η Δούρου της… σιωπής

Πίσω από τους σωρούς σκουπιδιών, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αυτές τις ημέρες στήριξε το διαδημοτικό φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, ενώ συμμετείχε και στη μεγάλη γιορτή για τα 90 χρόνια των λαϊκών αγορών. Δεν είχε, ωστόσο, ούτε μία κουβέντα να πει για το πρόβλημα με τα απορρίμματα ως περιφερειάρχης, πολλώ δε μάλλον ως πρόεδρος του αρμόδιου φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής (ΕΔΣΝΑ).

Μάλιστα, η Δούρου είχε προαναγγείλει πως στα μέσα Ιουνίου θα υπήρχαν εξελίξεις και νεότερα ως προς τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. «Καμία είδηση δεν είχαμε» σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ.

Αντιθέτως, η περιφερειάρχης επέλεξε να αφήσει την αντιπρόεδρο του φορέα, Αφροδίτη Μπιζά, να ενημερώνει για το πρόβλημα, χωρίς πάντως να υπάρχει ούτε και από εκείνη σαφής εικόνα για την επανέναρξη λειτουργίας του χώρου. Κι ενώ η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η αντιπρόεδρος κυρία Μπιζά εξέφρασε χθες τη διαμαρτυρία της για την προσπάθεια τηλεοπτικού σταθμού να κάνει ρεπορτάζ στον ΧΥΤΑ, χωρίς άδεια, όπως ανέφερε.
«Πρόκειται για άνευ προηγουμένου, απαράδεκτη και σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων του (σ.σ. του σταθμού) αλλά και των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ ενέργεια» είπε. «Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, αυτή εξομαλύνεται σταδιακά, με αποκλειστικό κριτήριο την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, καθώς και την αποτελεσματική αποκατάσταση της ρηγμάτωσης» κατέληξε στην ανακοίνωσή της η κυρία Μπιζά.

Προτεραιότητα η υγεία

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε εξάλλου και η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ με τίτλο «Πάνω από όλα η υγεία των πολιτών». Πριν ανοίξει κανείς την ανακοίνωση θα περίμενε ενημέρωση σχετικά με το μείζον θέμα του ΧΥΤΑ και της μη μεταφοράς εκεί των απορριμμάτων.

«Πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα του ΕΔΣΝΑ είναι πάντα η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, είτε πρόκειται για τη Φυλή είτε για το σύνολο της Αττικής» ξεκινούσε η ανακοίνωση. Ομως, όχι, δεν αναφερόταν στην ασφυξία που έχει προκληθεί στην Αττική λόγω σκουπιδιών και σε πιθανές λύσεις για αποσυμφόρηση.

Αφορούσε επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή Ασπροπύργου σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τα επίπεδα συγκέντρωσης χρωμίου. Και όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, οι μετρήσεις έδειξαν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου.

Αποδόθηκε δε σε «πρόσφατη παράνομη ρίψη αποβλήτων που προέρχονται κυρίως από βιομηχανικές μονάδες (βυρσοδεψεία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, επιμετάλλωση» σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ.

«Παρά το γεγονός ότι το θέμα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, ο σύνδεσμος καλεί όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ένα κρίσιμης σημασίας θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία» λέει η ανακοίνωση, που πυροδότησε αντιδράσεις καθώς -όπως σχολιάστηκε- η αντίστοιχη ευαισθησία δεν ισχύει και στην περίπτωση του ΧΥΤΑ.

«Αφού ήταν παράνομη η ρίψη γιατί δεν τους πιάσανε; Και που το ξέρουν;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Ζαχαρόπουλος. «Η ασφάλεια και η υγεία εξασφαλίζεται όταν μπορείς να τους μαζεύεις τα σκουπίδια» τόνισε. «Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο» ανέφερε

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments