Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣενάρια για πρόωρες εκλογές φέρνει η συμφωνία για το Σκοπιανό

Σενάρια για πρόωρες εκλογές φέρνει η συμφωνία για το Σκοπιανό

Σεναριολογία για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή τον Μάιο του 2019 κάνουν την επανεμφάνισή τους, μετά την συμφωνία για το Σκοπιανό στις Πρέσπες.

Η κυβέρνηση δείχνει αδύναμη να διαχειριστεί την πίεση των αντιδράσεων από όλη την Ελλάδα, με τους ΑΝΕΛ να χάνουν δυνάμεις και στελέχη καθημερινά.

Μετά τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου, η κυβέρνηση επαναφέρει αναγκαστικά στο προσκήνιο δεσμεύσεις περί εξάντλησης της τετραετίας, όταν μάλιστα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται μονοψήφια στη Βόρεια Ελλάδα και προσπαθεί να στηριχθεί -όπως είναι αναμενόμενο- στις δηλώσεις που έρχονται εκτός συνόρων για να υποστηρίξει τα περί διεθνούς στήριξής της.

Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στην ερώτηση, τι θα κάνει η κυβέρνηση αν στο τέλος του 2018 η ΠΓΔΜ τηρήσει το χρονοδιάγραμμα και η συμφωνία έρθει προς τελική κύρωση στην ελληνική Βουλή, επανέλαβε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο ανησυχούν για την εικόνα ραγδαίας φθοράς των ΑΝ.ΕΛ. και προσπαθούν να φτιάξουν κλίμα στήριξης της συμφωνίας με τα Σκόπια από άλλα κόμματα, σενάριο που -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- δεν στηρίζεται πουθενά.

Σε αυτό το πλαίσιο, την εκτίμηση ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό θα ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή με ψήφους βουλευτών και από άλλα κόμματα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, ενώ ο Δ. Τζανακόπουλος εξήρε τη στάση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, λέγοντας: «Ο κ. Θεοδωράκης, με πολύ μεγάλη πολιτική υπευθυνότητα και με πολύ μεγάλη πολιτική γενναιότητα, παρά τις γνωστές διαφορές που έχει με την κυβέρνηση, λειτούργησε και τοποθετήθηκε από θέση αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, χωρίς να υπολογίσει τίποτα άλλο». Η απάντηση του Σ. Θεοδωράκη, ο οποίος έχει τα δικά του προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής δεν άργησε να έρθει, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε ότι αν ο Π. Καμμένος φύγει από την κυβέρνηση, το Ποτάμι δεν πρόκειται να στηρίξει τον Α. Τσίπρα και θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια ενοχοποίησης, απαξίωσης και κάποιες φορές συκοφάντησης του διαγραφέντος Δημήτρη Καμμένου γυρίζει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, καθώς οι αποκαλύψεις του -οι οποίες μένουν αναπάντητες- δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Πάνο Καμμένο. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, κατήγγειλε χθες -μιλώντας στον ΣΚΑΪ – ότι οι αντιρρήσεις στους ΑΝ.ΕΛ. κάμφθηκαν όταν τους αποκαλύφθηκε πως θα υπάρξουν οικονομικά ανταλλάγματα, δηλαδή ανταλλάγματα για το χρέος και τις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφερόταν στην ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Ο Δ. Καμμένος είπε ακόμα ότι στην Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και μία ακόμη βουλευτής έλεγαν ότι «η συμφωνία με τα Σκόπια είναι μια καλή συμφωνία και δεν πρέπει να διακυβευτεί η πορεία της κυβέρνησης γιατί θα πάρουμε καλή ρύθμιση για το χρέος, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και θα μειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%».

«Αν αληθεύουν τα περί ανταλλαγής της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ με καλύτερη συμφωνία για το χρέος, τα μεταμνημονιακά και τις συντάξεις, θα έχουμε για πρώτη φορά ευτελιστική διασύνδεση της οικονομικής κατάστασης της χώρας με την εξωτερική πολιτική», υποστήριξε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας ότι «ουδείς έθεσε ποτέ ζήτημα συσχετισμού της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών αναγκών της χώρας με παραχωρήσεις στην εξωτερική πολιτική».

Ο Δ. Καμμένος επέμεινε ότι οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. είχαν αποφασίσει ομόφωνα την πρόταση μομφής κατά του Νίκου Κοτζιά, πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ο., ωστόσο τον διέψευσε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κ. Κατσίκης λέγοντας πως δεν συζητήθηκε ποτέ εντός του κόμματος να γίνει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εξωτερικών.

Ενδιαφέρον ωστόσο έχουν τα όσα υποστήριξε χθες ο Κ. Κατσίκης στο ρ/σ/ «Πρώτο Θέμα» για τη στάση των ΑΝ.ΕΛ. στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους ακόμα και αν οι ΑΝ.ΕΛ. υπερψήφιζαν την πρόταση δυσπιστίας, η κυβέρνηση δεν θα έπεφτε. «Ο κ. Τσίπρας θα ήταν ακόμα πρωθυπουργός και ο κ. Κοτζιάς υπουργός. Δεν θα μπορούσαμε να την εμποδίσουμε. Θα πήγαιναν να την υπέγραφαν και μετά θα ξεκινούσαν οι διερευνητικές. Και την κυβέρνηση να ρίχναμε, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να αλλάξει».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα. Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν έχει τη στήριξη της πλειονότητας της κοινής γνώμης και η εκτίμηση είναι ότι στους επόμενους μήνες η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Παράλληλα, έχει ήδη δοθεί άτυπη εντολή από το πρωθυπουργικό επιτελείο ώστε το επόμενο, κρίσιμο διάστημα να μην υπάρξουν επιθέσεις κατά του «εύθραυστου» Πάνου Καμμένου από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για μία «ηρωική έξοδο» από την κυβέρνηση που συζητήθηκε, εκτιμήθηκε και απορρίφθηκε πριν από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, αλλά ζητείται ξανά από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. ώστε να ανακοπεί η «αιμορραγία» στελεχών και δυνάμεων, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments