Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ «μεταμόρφωση» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Εικόνες από το νέο κτήριο

Η «μεταμόρφωση» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Εικόνες από το νέο κτήριο

Την εντυπωσιακή εικόνα του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενός χώρου που θα μεταμορφώσει το Κέντρο της Αθήνας, θα είναι εξωστρεφής στην κοινωνία, θα αντικατοπτρίζει την πορεία και την εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, θα έχει όμως ουσιαστική συμμετοχή και στο διεθνές γίγνεσθαι, παρουσίασε επισήμως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρουσίαση αφορά στη μελέτη του αρχιτεκτονικού προσχεδίου που θα ακολουθηθεί για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού πολιτιστικού οράματος, το οποίο φέρει τις υπογραφές των αρχιτεκτονικών γραφείων Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και Αλέξανδρου Τομπάζη.

Δείτε το βίντεο:

Ένα προσωπικό μου όνειρο γίνεται πραγματικότητα, είπε ο πρωθυπουργός

«Σήμερα έχω τη βαθιά πεποίθηση πως ένα προσωπικό μου όνειρο γίνεται πραγματικότητα» εξομολογήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκος εξηγώντας πως από την εποχή που το πολιτικό του γραφείο βρισκόταν δυο δρόμους πιο κάτω, είχε στο μυαλό του πώς θα μπορούσε μια γίνει μια παρέμβαση σε αυτό το εμβληματικό μουσείο. «Με σκληρή δουλειά έχουμε κάνει σήμερα ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίηση αυτού του οράματος» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έργο ως μια σημαντικότατη παρέμβαση στον αστικό ιστό της πόλης αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσει το μουσείο περισσότερους επισκέπτες.

Αναφερόμενος στα αρχιτεκτονικά γραφεία που ετοίμασαν τη μελέτη του αρχιτεκτονικού προσχεδίου του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα έξοδα της εκπόνησης του οποίου καλύφθηκαν από δωρεά, ύψους 650.000 ευρώ, η οποία έγινε από την οικογένεια Ειρήνης και Νικολάου Λαιμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μας άνοιξαν τα μάτια σε έναν καινούργιο κόσμο». Για να τους εκφράσει, αμέσως μετά τις θερμές ευχαριστίες του.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι για την ουσιαστική συμβολή της στην υλοποίηση του εμβληματικού αυτού έργου:«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τη σύζυγό μου, τη Μαρέβα, η οποία, αθόρυβα και χωρίς να διεκδικήσει ποτέ οποιαδήποτε προβολή,υπήρξε η καρδιά αυτής της μεγάλης προσπάθειας» δήλωσε με νόημα.

Σχετικά με την κάλυψη του προϋπολογισμού του μεγάλου αυτού έργου, ο οποίος υπολογίζεται πως θα αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «πρόθεση είναι όλες οι μελέτες να χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικές δωρεές και στη συνέχεια, προφανώς, η κατασκευή του μουσείου και του περιβάλλοντα χώρου να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους»

Για να ολοκληρώσει την ομιλία του λέγοντας: «Προφανώς έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Στο χέρι μας είναι όμως να περάσουμε σύντομα από τα σχέδια στην πραγματικότητα».

Δείτε εδώ την παρουσίαση της αρχιτεκτονικής πρότασης.

«Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα της Κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ήταν όμως και ένα προσωπικό όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια επιθυμία του να προσφέρει ουσιαστικά στην αναγένννηση της συγκεκριμένης περιοχής των Αθηνών» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ένα μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία».

Για μία εντυπωσιακή και πολύ καλά δομημένη διαδικασία έκανε λόγο ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ αναφερόμενος στον διαγωνισμό για να εξηγήσει, αμέσως μετά, τις δύο διαφορετικές προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. «Ο πρώτος στόχος ήταν οι περισσότεροι και καλύτεροι χώροι. Ο δεύτερος, και σαφώς πιο δύσκολος, ήταν να δημιουργήσουμε πιο ισχυρές σχέσεις μεταξύ μουσείου και πόλεως».

eam__10_
eam__11_
eam__9_

Η επιλογή των αρχιτεκτονικών γραφείων έγινε μέσα από κλειστό διαγωνισμό, από διεθνή, επιτροπή αξιολόγησης, με βασικό κριτήριο την εξασφάλιση της πολυεπιστημονικότητας και απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

Η πρόταση της μελέτης είναι εμπνευσμένη από την ουσία του αρχικού σχεδιασμού του Lange και χρησιμοποίησε το αρχικό κτίριο ως αφετηρία για τον σχεδιασμό, πλασιώνοντάς το με ένα ρομαντικών αναφορών κήπο. Η βάση του υφιστάμενου κτιρίου επεκτείνεται μέχρι το δρόμο, δημιουργώντας ένα νέο υπόβαθρο για το ιστορικό τοπόσημο και προσθέτει δύο επίπεδα υπόσκαφων εκθεσιακών χώρων. Έτσι δημιουργείται επιπλέον χώρος 20.000 τ.μ. και ένα πάρκο με πλούσια βλάστηση στην οροφή τους, προσβάσιμο σε όλους.

eam__8_
eam__3_
eam__2_
eam__4_
eam__5_

Η νέα επέκταση δεν φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την υφιστάμενη αρχιτεκτονική αλλά να δημιουργήσει ένα αρμονικό σύνολο χώρων που θα ισορροπεί μεταξύ του παλιού και του νέου, με τη χρήση βιώσιμων οικολογικών υλικών, με έντονη την παρουσία του πηλού στο νέο κτήριο, το οποίο θα είναι σε άμεση επικοινωνία με τον δρόμο, και τους κήπους του να αποτελούν ένα εντυπωσιακό πάρκο, όχι μόνον για τους επισκέπτες του μουσείου, αλλά για όλους τους πολίτες και τους φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα αποτελείται από δύο κτίρια, το παλιό και το νέο – συνολικά οι χώροι του θα ξεπερνούν τα 30.000 τ.μ – τα οποία θα είναι ενοποιημένα και θα βρίσκονται σε «συνομιλία» με τα άλλα εμβληματικά κτίρια της περιοχής, όπως το Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και το «Ακροπόλ», με το οποίο ωστόσο δεν θα γίνει υπόγεια σύνδεση όπως αρχικά προβλεπόταν.

eam__6_
eam__7_
eam__14_

Οι αποθήκες του μουσείου, οι οποίες σήμερα φιλοξενούν περισσότερες από 125.000 αρχαιότητες ενώ θα λειτουργούν επίσης Πωλητήριο, Αναψυκτήριο και χώροι εκδηλώσεων.

mitsotakis-mouseio-45

Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:

Κυρίες και κύριοι, είναι πραγματικά δύσκολο να προσθέσω πολλά, μετά από αυτή την πολύ εντυπωσιακή παρουσίαση την οποία παρακολουθήσαμε.

Σήμερα, έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι ένα προσωπικό μου όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Το πολιτικό μου γραφείο ήταν για πολλά χρόνια λίγους δρόμους πιο πέρα, στην οδό Χαλκοκονδύλη, περνούσα συχνά μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο, έζησα ταυτόχρονα τα χρόνια της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και πάντα ήταν στο μυαλό μου αυτή η ιδέα, του πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε μία σημαντική παρέμβαση στο πιο σημαντικό μας μουσείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πώς θα μπορούσαμε ταυτόχρονα όχι μόνο να το επεκτείνουμε, αλλά να δημιουργήσουμε και ένα νέο τοπόσημο. Και κυρίως να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εμβληματικό έργο ως μία ευκαιρία για να αναβιώσει ουσιαστικά μία ολόκληρη γειτονιά. Με πολλή και σκληρή δουλειά και μεθοδική παρακολούθηση είμαστε σήμερα στο σημείο να έχουμε κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση αυτού του οράματος.

Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά όχι μόνο την Υπουργό Πολιτισμού και το επιτελείο της, που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, θέλω να ευχαριστήσω τον Αντρέα Κούρκουλα για τη σπουδαία δουλειά την οποία έκανε ως επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα αρχιτεκτονικά γραφεία, από το εξωτερικό και από την Ελλάδα, που συμμετείχαν σε αυτόν τον άρτια οργανωμένο διεθνή διαγωνισμό. Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον Νικόλα και την Ειρήνη Λαιμού, για τη χρηματοδότηση του πρώτου σταδίου αυτής της προσπάθειας, το αποτέλεσμα του οποίου είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε σήμερα. Και θα ήθελα -δεν το κάνω συχνά, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα- να ευχαριστήσω και προσωπικά τη σύζυγό μου Μαρέβα, η οποία αθόρυβα και χωρίς να διεκδικήσει ποτέ οποιαδήποτε προβολή, υπήρξε η καρδιά αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Πιστεύω ότι αυτό το οποίο παρακολουθήσαμε σήμερα είναι μία παρέμβαση η οποία πληροί τις βασικές προϋποθέσεις τις οποίες είχαμε θέσει εξ αρχής: πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο για να εκθέσουμε τα σπουδαία εκθέματα μιας από τις σημαντικότερες συλλογές παγκοσμίως, καθώς σήμερα εκθέτουμε λιγότερο του 10% αυτών που έχουμε στις αποθήκες μας. Πώς, ταυτόχρονα, θα φέρουμε το Μουσείο πιο κοντά στην Πατησίων, πιο κοντά στην πόλη. Και πώς -νομίζω σε αυτό ο κ. Chipperfield και ο κ. Γυφτόπουλος έχουν απόλυτο δίκιο- δεν θα ανταγωνιστούμε το υφιστάμενο κτίριο και θα σεβαστούμε την διακριτή του ιστορικότητα.

Είναι στην κρίση σας εάν η πρόταση αυτή, η οποία επιλέχθηκε ομόφωνα από την επιτροπή, επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους.

Σίγουρα, όμως, θα αποτελέσει μία σημαντικότατη παρέμβαση στον αστικό ιστό της πόλης, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να μπορέσουμε να προσελκύσουμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο περισσότερους επισκέπτες. Γιατί πάντα με προβλημάτιζε το γεγονός ότι κάτι παραπάνω από 500.000 επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όταν φιλοξενεί αυτόν τον απίστευτο πλούτο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει και μπορεί να αλλάξει ως αποτέλεσμα της υλοποίησης αυτού του πολύ οραματικού σχεδίου το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα.

Προφανώς, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Έχουμε όμως όχι απλά το χρονοδιάγραμμα, έχουμε και το απαραίτητο εργαλείο, τον οδικό χάρτη στη διάθεσή μας, για το πώς θα δρομολογήσουμε από εδώ και στο εξής τις μελέτες -που θα κοστίσουν αρκετά χρήματα- για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το έργο αυτό.

Η πρόθεσή μας είναι όλες οι μελέτες να χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικές δωρεές και στη συνέχεια, προφανώς, η κατασκευή του μουσείου και του περιβάλλοντα χώρου να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε καθορίσει είναι ένα χρονοδιάγραμμα αρκετά σφιχτό αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε, διότι υπάρχει μεράκι, διάθεση και τεχνογνωσία για να μπορέσουμε αυτό το πολύ όμορφο όραμα το οποίο σας παρουσιάστηκε σήμερα, να γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν.

Και βέβαια σε αυτό θα συμβάλει και το γεγονός ότι πια το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με τέσσερα ακόμα μουσεία, γίνεται -ως αποτέλεσμα του Νόμου που δημοσιεύτηκε σήμερα- ένα ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα μουσεία, έχοντας μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία να μπορέσει να διεκδικήσει το δικό του ρόλο και τη δική του θέση στον παγκόσμιο χάρτη των μουσείων -και όχι απλά μια οργανική μονάδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο δρόμος, λοιπόν, είναι ανοιχτός. Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον David Chipperfield και την ομάδα του, τον κ. Γυφτόπουλο και την ομάδα του, γιατί πράγματι μας άνοιξαν τα μάτια σε ένα καινούριο κόσμο.

Δεν είμαι αρχιτέκτονας, ούτε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ αυτό το οποίο είδαμε. Ήξερα, όμως, ότι ήθελα και θέλαμε να κάνουμε κάτι το οποίο πραγματικά να είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακό, να σέβεται το υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον αλλά να πληροί -και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό- και τις αρχές της βιωσιμότητας για την οποία με τόσο πάθος μάς μίλησε ο David. Το γεγονός, δηλαδή, ότι τα υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είναι ντόπια υλικά, νομίζω ότι στέλνει ένα μήνυμα για το πώς πολιτισμός και βιωσιμότητα πρέπει να είναι δύο έννοιες οι οποίες από εδώ και στο εξής θα ταυτίζονται.

Και πάλι, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους οραματίστηκαν αυτή την πρόταση, σε όσους εργάστηκαν για να την επιλέξουν και τώρα είναι στο χέρι μας να φροντίσουμε ώστε να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα από το σχέδιο στην πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments