Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΚΟΡΩΝΟΪΟΣΚορωνοϊός: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τη νέα μετάλλαξη «ΧΕ»

Κορωνοϊός: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τη νέα μετάλλαξη «ΧΕ»

Μια νέα, υβριδική παραλλαγή του κορωνοϊού, που ονομάζεται XE, έχει προκαλέσει ανησυχία πρόσφατα.

Όσο αρχίζουν σιγά-σιγά να χαλαρώνουν οι περιορισμοί σε πολλές περιοχές του κόσμου εξαιτίας των συνεχιζόμενων εμβολιασμών και της πιο ήπιας νόσησης που προκαλεί η Όμικρον, ο κόσμος και η επιστημονική κοινότητα φοβούνται για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Τώρα, λοιπόν, μια νέα παραλλαγή του ιού έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε κάποιες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για έναν συνδυασμό των Όμικρον και Όμικρον 2 (ΒΑ.1 και ΒΑ.2) και αρχικά εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα μέσα του Ιανουαρίου. Έχει βρεθεί και σε άλλες χώρες, αλλά σε μικρούς αριθμούς κρουσμάτων -στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 600 κρούσματα.

Αυξημένη η μεταδοτικότητα της παραλλαγής XE του κορωνοϊού

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για ένα στέλεχος αυξημένης μεταδοτικότητας σε σχέση με το Όμικρον 2, σε ποσοστό περίπου 5-10% και έτσι πρόκειται για την πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή του Όμικρον που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή, έχει την πιθανότητα να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή με την πάροδο του χρόνου.

Η ΧΕ δεν έχει ακόμη αποκτήσει το δικό της ελληνικό γράμμα. Προς το παρόν, θεωρείται πως ανήκει στην Όμικρον μέχρι να εντοπιστούν σημαντικές διαφορές στα χαρακτηριστικά μετάδοσης και νόσησης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων σχετικά με τη μεταδοτικότητα του XE και δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητά του ή την ικανότητά του να αποφύγει την ανοσία, ωστόσο έχουν αρχίσει να μεταδίδονται κάποια ρεπορτάζ που ρίχνουν φως στη συμπεριφορά του στελέχους αυτού του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Πώς εμφανίζονται οι υβριδικές παραλλαγές

Ένα δημοσίευμα του «The Conversation» περιγράφει αναλυτικά την προέλευση και τα χαρακτηριστικά της νέας αυτής παραλλαγής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, οι ανασυνδυασμένοι ιοί μπορούν να εμφανιστούν όταν δύο ή περισσότερες παραλλαγές μολύνουν το ίδιο κύτταρο σε ένα άτομο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάμειξη του γενετικού τους υλικού, σχηματίζοντας νέους συνδυασμούς ιών.

Πάνω από δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και με υψηλά ποσοστά μόλυνσης παγκοσμίως, ο ανασυνδυασμός του SARS-CoV-2 είναι πιο πιθανός και πιο εύκολα ανιχνεύσιμος σε σχέση με τα προηγούμενα στάδια.

Το παγκόσμιο κύμα της Όμικρον έχει φέρει μια ταχεία αύξηση μολύνσεων με COVID, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες συν-μόλυνσης και δίνει στον ιό περισσότερες πιθανότητες να ανασυνδυαστεί.

Πρόσφατα έχουν εντοπιστεί αρκετές παραλλαγές ανασυνδυασμένου SARS-CoV-2, που ονομάζονται XA, XB, XC κ.λπ.

Μερικοί από αυτούς τους ανασυνδυασμούς παρακολουθούνται στενά, όπως τα XD και XF, τα οποία αποτελούνται από γενετικό υλικό της Δέλτα και της υποπαραλλαγής BA.1 της Όμικρον. Η ΧΕ αποτελεί συνδυασμό των Όμικρον 1 και Όμικρον 2.

Πρέπει να ανησυχούμε για το νέο στέλεχος XE του κορωνοϊού;

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι ανασυνδυασμένοι ιοί αποτελούν σημαντικότερη απειλή για τη δημόσια υγεία από οποιεσδήποτε άλλες παραλλαγές. Αλλά οι παραλλαγές αυτές θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε εάν προκαλούν αλλαγές στη μεταδοτικότητα του ιού, στη σοβαρότητα της νόσου ή στην ικανότητα διαφυγής της ανοσοποιητικής προστασίας που προκαλείται από το εμβόλιο.

Σε αυτό το στάδιο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε υπερβολικά για το XE, σύμφωνα με τους ειδικούς, ειδικά αν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Το νέο στέλεχος φαίνεται πως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του Όμικρον, με καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμο, κυρίως. Πρέπει όμως να συνεχιστεί η επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε παγκόσμια κλίμακα για να εντοπιστούν νέες παραλλαγές και να κατανοήσουμε τους κινδύνους που μπορεί να ενέχουν.

Η καλύτερη προσέγγιση για τον περιορισμό του ποσοστού νέων ανασυνδυασμένων ή άλλων παραλλαγών που εμφανίζονται είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού.

Παρά την ευρεία αποδοχή σε όλο τον κόσμο ότι ο SARS-CoV-2 θα είναι μαζί μας για το άμεσο μέλλον, μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε προστατευτικά μέτρα για να επιβραδύνουμε και να καταστείλουμε τον ιό. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό, τα τακτικά τεστ, την απομόνωση, τη χρήση μάσκας καλής ποιότητας και τον καλό αερισμό των χώρων.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: