«Μαύρες μέρες» περνάνε πολιτικά η κα Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γραμματέας του κόμματος μετά την πολιτική κωμωδία με τον τίτλο «απολογία Πολάκη», στην οποία η βάσκανος μοίρα τους έφερε να παίρνουν μέρος, ως θεσμικά υπεύθυνοι λόγω των θέσεων που κατέχουν.

Του Χρήστου Υφαντή

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις ο κ. Πολάκης φρόντισε, με μια ακόμη «καταδρομική» ενέργεια του, να αποδείξει ότι το «όλα πρίμα», με το οποίο συνόδευσε την ανάρτηση του στα social media μετά τη δήθεν απολογία του στη, δήθεν, Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, αφορούσε αποκλειστικά στις δικές του προτεραιότητες, οι οποίες πόρρω απέχουν από αυτές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ή, τουλάχιστον, αυτών που εμμένουν στην κομματική ορθοδοξία.

Η αδάμαστη φύση του κ. Πολάκη και η εγγενής άρνηση του να περιοριστεί σε κανόνες κάθε είδους, πλην αυτών που ο ίδιος αντιλαμβάνεται και αποδέχεται, τον οδήγησε μπροστά από την Μ.Ε.Θ. του «Σωτηρία» βράδυ Πέμπτης να αγορεύει εναντίον του Προέδρου της Βουλής και του κ. Κικίλια για την ετοιμότητα των Μ.Ε.Θ. και για την πληρότητα της κάλυψης τους από εκπαιδευμένο προσωπικό, «αποκαλύπτοντας» τις αναγκαστικές μετακινήσεις εντατικολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών από άλλα νοσοκομεία λες και αποκάλυπτε την ύπαρξη της Αμερικής!!!

Η εικόνα του κ. Πολάκη να χρησιμοποιεί ως ντεκόρ των δηλώσεων του την Μ.Ε.Θ. ενός δημοσίου νοσοκομείου περιφερόμενος σε αυτό με τη μάσκα στο χέρι, ως βραχιόλι, ήρθε να επιβεβαιώσει με πανηγυρικό τρόπο όσους εκτίμησαν πως η διαδικασία της δήθεν απολογίας του ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια κακοστημένη θεατρίλα με ερασιτέχνες πρωταγωνιστές και εξαιρετικά προβλεπτό σενάριο.

Η κα Γεροβασίλη και ο κ. Τζανακόπουλος, στελέχη που είναι τον τελευταίο καιρό εγγύτατα πολιτικά στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η πολιτική επιρροή του κόμματος που υποφέρει στα χέρια του Τσίπρα, δεν βρήκαν το θάρρος να αντιμετωπίσουν τον «επαναστάτη ποπολάρο γιατρό» της Κρήτης όπως οι συγκυρίες επέβαλαν, κρύφτηκαν πίσω από την ανάγκη μιας ακόμη γενικόλογης, συνεπώς αφερέγγυας, καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής και επέτρεψαν στον κ. Πολάκη να πανηγυρίζει απευθυνόμενος στο κοινό του για το αποτέλεσμα της κλήσης του σε απολογία.

Είναι σαφές πως ούτε οι ίδιοι περίμεναν πως μια μέρα μετά ο ίδιος ο κ. Πολάκης για χάρη του οποίου ευτελίστηκαν οι κομματικές διαδικασίες θα φρόντιζε, με το φωτοστέφανο του «αθώου» να στήσει ένα νέο σώου, αυτή τη φορά χειρότερο επιστημονικά και πολιτικά μπαινοβγαίνοντας σε ένα κρατικό νοσοκομείο και χρησιμοποιώντας τη Μ.Ε.Θ. για να καταγγείλει τους πάντες πλην του εαυτού του.

Η εικόνα του κ. Πολάκη είναι η εικόνα της άρνησης ή καλύτερα της αδυναμίας της κας Γεροβασίλη και του κ. Τζανακόπουλου να ασκήσουν στην πράξη τον θεσμικό τους ρόλο και να επιχειρήσουν να περιορίσουν, τυπικά έστω, τις πρωτοβουλίες του πρώην αναπληρωτή υπουργού υγείας, ώστε αυτές να υπακούν στην κομματική νομιμότητα και να μην νομιμοποιούν τις εφιαλτικές πρωτοβουλίες του, για τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει πότε θα εκδηλωθούν και με ποιο τρόπο.

Προφανώς, για την κα Γεροβασίλη και τον κ. Τζανακόπουλο μεγαλύτερη σημασία είχε να μην κακοκαρδιστεί ο κ. Τσίπρας με μια ενδεχόμενη «τιμωρία» του εκλεκτού του συνεργάτη, εξέλιξη που ίσως εκλαμβάνονταν ως απαξία των δικών του επιλογών, παρά η αντιμετώπιση ενός μόνιμου προβλήματος με αυτούς τους ελάχιστους, έστω, περιοριστικούς όρους που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να αντιμετωπίζει τις κάθε είδους διαφωνίες.

Το αποτέλεσμα της απόπειρας να ελεγχθεί κομματικά η δραστηριότητα του κ. Πολάκη κρίνεται επιεικώς αστείο και βαρύνει πλέον τα δύο υψηλότατα κομματικά στελέχη που δέχθηκαν να υποστούν τη χλεύη του κομματικού μηχανισμού, παρά να ασκήσουν θεσμικά δικαιώματα τους.

Η αντίδραση, μία μέρα μετά, του κ. Πολάκη και η νέα του δημόσια εμφάνιση κατάργησε, στην ουσία, κάθε διαδικασία επιβολής της κομματικής νομιμότητας, συνεπώς ακύρωσε την ίδια την ύπαρξη ενός οργάνου (ο Θεός να το κάνει) που έχει ως αποστολή να επιβάλλει την κομματική ορθοδοξία απέναντι σε πρωτοβουλίες στελεχών και βουλευτών.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ εξέπνευσε ήδη, οι μέρες της μετρήθηκαν από τον ίδιο τον κ. Πολάκη και τα μέλη της αισθάνονται ήδη να τα περιβάλλει η κομματική χλεύη σε σημείο που κατάντησαν ανέκδοτο στους διαδρόμους των γραφείων της Κουμουνδούρου.