Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης: «Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς - Υπερασπιζόμαστε τις θεσεις μας...

Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς – Υπερασπιζόμαστε τις θεσεις μας με ήρεμη αυτοπεποίθηση»

Το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία αλλά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο κρατικό κανάλι και στον Γιώργο Κουβαρά παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μουσείο της Ακρόπολης. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση και για την τιμή της βενζίνης, λέγοντας πως οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης ότι είναι αναπόφευκτο να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με το παράλογο, όπως είναι οι αιτιάσεις της Τουρκίας.

  • Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τη βενζίνη
  • Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική
  • Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Δημιουργεί συνθήκες αστάθειας
  • Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού: 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στα Γλυπτά του Παρθενώνα, λέγοντας πως θεωρεί βέβαιο ότι κάποια στιγμή, θα επιστρέψουν εκεί που ανήκουν. Έστειλε, δε, μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να επιστρέψει τα Γλυπτά και να επιβεβαιώσει τη δλυναμη της Δημοκρατίας, την οποία εκφράζουν. Πρόσθεσε, δε, ότι η συζήτηση για την εκπλήρωση του στόχου προχωρά με ταχύτητα και λόγω της πίεσης από την Unesco και λόγω της βρετανικής κοινής γνώμης.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε περαιτέρω, αλλά έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται διά της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε κι όπως σας είπα και όπως είπα και στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε. Και οι αιτιάσεις της Τουρκίας, έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον ΟΗΕ, είναι τελείως παράλογες στον βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών», τόνισε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως το κλίμα ήταν καλό, ωστόσο μετά από λίγες εβδομάδες, έγιναν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά. «Έτσι παραβιάστηκαν οι κόκκινες γραμμές, που εγώ ο ίδιος έθεσα στον πρόεδρο Ερντογάν, καθώς δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να συζητήσουμε για την εδαφική μας κυριαρχία. Η Τουρκία παραβίασε πρώτη τη συμφωνία, η Τουρκία υπέγραψε το προκλητικό τουρκολυβικό σύμφωνο», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι διαφορές πρέπει να λύνονται με διάλογο».

Είπε, επίσης, ότι θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη «και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβουμε».

Απαντώντας σε βοηθητική ερώτηση του δημοσιογράφου τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σας δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από δω και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο. Θέλουμε να κάνουμε μία παρέμβαση για τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Για να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η παρέμβαση θα αφορά τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα αναφορικά με το επίδομα βενζίνης, αυτό αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα ακόμη δίμηνο, ενώ θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Σχεδιάζεται αύξηση της επιδότησης των 30-50 ευρώ με έμφαση στα νησιά και αναπροσαρμογή προς τα πάνω του εισοδηματικού κριτηρίου προκειμένου να λάβουν το επίδομα περισσότεροι καταναλωτές.

Το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία αλλά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Διαβάστε την πλήρη συνέντευξη

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: