Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης: Στη φαρέτρα μας η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα – Πότε...

Μητσοτάκης: Στη φαρέτρα μας η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα – Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την απόφαση να μην υπάρχουν οριζόντιες μειώσεις στα καύσιμα αλλά τόνισε ότι «η μείωση του ΦΠΑ είναι στην φαρέτρα μας και μπορεί να υπάρχει, έχει κόστος και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση θα την έβλεπαν οι καταναλωτές και δεν θα πήγαινε στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από αυτή την κυβέρνηση».

Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, μία παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας. Γεγονός που όπως πρόσθεσε οδηγεί σε απότομη αύξηση τιμών της ενέργειας, προσθέτοντας ότι προκαλεί έντονες πληθωριστικές τάσεις παντού στον κόσμο.

Μάλιστα έκανε λόγο για κρίση πρωτίστως εισαγόμενη αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους, όπως με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά και τις τιμές.

Σημείωσε πως «είμαστε χώρα που ακόμα έχει χαμηλούς μισθούς» και «η πίεση είναι πολύ μεγάλη» και επισήμανε πως η χώρα πήρε μέτρα τα οποία ήταν κατά κανόνα στοχευμένα.

Ο πρωθυπουργός για ακόμη μια φορά διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, ενώ τόνισε ότι η χώρα δεν είναι εξαρτημένη από την Ουκρανία για σιτάρι και αραβόσιτο, καθώς ο μεγαλύτερος προμηθευτής είναι η Βουλγαρία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το έκτακτο επίδομα βοήθειας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, την επιδότηση 60 λίτρων το μήνα για τα καύσιμα, παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και τους αγρότες. «Θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Αυτά είναι τα εθνικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε» τόνισε.

Επισήμανε επίσης ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την αισχροκέρδεια. «Όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο των προστίμων που μας επιτρέπει ο νόμος. Έχουμε και εργαλεία πια διαφάνειας και σύγκρισης τιμών» υπογράμμισε.

Σαφής προειδοποίηση στους εμπόρους για τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας

Επίσης μήνυμα στους εμπόρους να μην επιχειρήσουν να κάνουν κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη διαθεσιμότητα των προϊόντων στην αγορά έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου «Ο κόσμος που αλλάζει».

«Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο του προστίμου που μας επιτρέπει ο νόμος. Παντού, δυστυχώς, σε όλες τις χώρες όταν έχουμε πληθωριστικές τάσεις, κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την πραγματικότητα» δήλωσε.

Να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος

Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστεί ενεργειακός κόμβος μέσω τόσο αγωγών όσο και μέσω LNG.

Επίσης, έκανε λόγο και για έλευση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. μέσω Αιγύπτου για παράδειγμα. Παράλληλα, είπε πως η χώρα μας μπορεί να γίνει και διαμετακομιστικός κόμβος υδρογόνου, το οποίο είναι το καύσιμο του μέλλοντος.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Παράθυρο για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη δεύτερη κάλπη της απλής αναλογικής.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε κάθετος λέγοντας πως δεν θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο, τονίζοντας ότι στόχος είναι η σταθερότητα και όχι επί τούτου η αυτοδυναμία.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αυτά  δεν είναι σοβαρά πράγματα. Έχω μάθει να πορεύομαι με κανόνες, τον αλλάξαμε γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και αυτό θα αποδειχτεί» είπε, χαρακτηρίζοντας πολύ δύσκολες και βιώσιμες τις συμμαχίες σε αυτό το σχήμα.

Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, θα το διεκδικήσουμε, όπως είπε, κάνοντας λόγο για μικρή αστάθεια 2-2,5 περίπου μηνών και ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση την οποία κατέστησε υπεύθυνη που άλλαξε το νόμο.

«Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος είναι να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, οι οποίες θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο λαός θα μας υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή περισσότερα. «Όταν ολοκληρωθεί η 4ετία, θα προβάλλουμε το έργο μας το οποίο θα αξιολογηθεί μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώσαμε» είπε, τοποθετώντας τις εκλογές στο τέλος της άνοιξης του ’23.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: