Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης: Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές - Θα αποζημιώσουμε αυτούς που...

Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές – Θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα, ήταν παρών», ανέφερε ο πρωθυπουργός

Στην Βουλή μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα πλαίσια της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ξεκινώντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που μαστίζουν τη χώρα, αναφέροντας: «Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας βρίσκει να παλεύουμε με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με απανωτούς καύσωνες, ισχυρούς ανέμους, στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους που ξεπερνούν τα 6 Μποφόρ εδώ και μέρες».

Για την πυρκαγιά στη Ρόδο ανέφερε πως «μετά τη δεύτερη ημέρα που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεσης, η φωτιά έκανε νέα μέτωπα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Ευγνωμονούμε ΠυροσβεστικήΠολιτική Προστασία, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, εθελοντές για την αυταπάρνησή τους. Για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό».

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλώνεται παντού στη Μεσόγειο με μεγαλύτερες καταστροφές, η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο έχουμε πετύχει, αλλά να προσαρμοζόμαστε γρήγορα στις νέες συνθήκες. Η αλλαγή στο κλίμα απαιτεί και αλλαγή κουλτούρας σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα, ήταν παρών».

O πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη τού «να αναλογιστούμε πού θα βρισκόμασταν αν δεν είχαν γίνει αλλαγές. Τάχα αρκούμαστε στις εκκενώσεις. Είναι πολύτιμο το 112, έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, Αυτό μάθαμε από την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι».

Για την ψήφο των αποδήμων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μιλώντας επί του νομοσχεδίου, ότι «οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα -έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης-, τόσο περισσότερο την αγαπούν. Από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει το δικαίωμα στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς και ο πρώτος νόμος που ψηφίσαμε έθετε πολλές γραφειοκρατικές προϋποθέσεις. Ενα μεγάλο εθνικό βήμα έμεινε δυστυχώς μετέωρο. Σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες, ώστε το βήμα να γίνει άλμα. Είναι κίνηση πατριωτική, πρωτοβουλία βαθιά εκσυγχρονιστική».

Όπως τόνισε, «η πρωτοβουλία απαντά σε ένα δημοκρατικό αίτημα της περιοχής και ένα διαχρονικό αίτημα της διασποράς. Η συντριπτική πλειοψηφία είμαι βέβαιος στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Από το 1975 το Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους οι πολίτες. Είναι παράλληλα και πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Το χρέος μας αφορά και στους νέους που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. Τους θέλουμε δραστήριους Ελληνες πολίτες, όπου κι αν ζουν, με ανοιχτή πάντα την πόρτα της επιστροφής στην πατρίδα».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για τις αρνήσεις επί των προτάσεων του νομοσχεδίου, στρέφοντας τα «πυρά» του προς τους υποψήφιους διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Ακούστηκε από τα περισσότερα κόμματα, να συγχαρώ τα κόμματα που παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία. Θέλω να μιλήσω και για τις 3 αρνήσεις που ακόμη διαφαίνονται. Θα ήθελα να ακούσω τους υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αν εστερνίζονται τις απόψεις του κ. Τσίπρα, αν έχουν ακούσει αυτή τη φωνή των συμπατριωτών μας από το εξωτερικό. Δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ήταν καλό αν έστω και με καθυστέρηση ψηφίζατε, ίσως να μπορείτε να πάρετε διδάγματα από την κυρία Κωνσταντοπούλου, τα έφερε έτσι η ζωή ώστε η κυρία Κωνσταντοπούλου να είναι πολύ πιο υπεύθυνη στο ζήτημα αυτό. Αύριο θα κληθείτε να ψηφίσετε, η ιστορία θα μας κρίνει όλους, όπως και θα κρίνει και τον κ. Βελόπουλο. Την ίδια ρύθμιση την ψηφίσατε πριν από έναν χρόνο… Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε από τους Ελληνες του εξωτερικού, νισάφι πια, αμάν πια με τους πατριώτες της φακής. Αντιμετωπίζουμε θετικά και την προοπτική της επιστολικής ψήφου. Εβλεπα ότι στην Ισπανία ψήφισαν περίπου 2,5 εκατ. με επιστολική ψήφο, αν διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στις 200 ψήφους, είμαστε έτοιμοι τεχνικά και μπορούμε να βάλουμε τη συζήτηση πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments