Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣε πύρινο κλοιό η Χώρα - Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες...

Σε πύρινο κλοιό η Χώρα – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο και Κέρκυρα – Μεγάλη αναζωπύρωση στο Πλατανιστό στην Κάρυστο

Συνεχίζεται η μάχη με τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε όλη την επικράτεια, με εναέρια και επίγεια μέσα να επιχειρούν τον περιορισμό τους. Πιο δύσκολα αυτή τη στιγμή θεωρούνται τα μέτωπα σε Ρόδο, Εύβοια και Κέρκυρα, όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη.

Συγκεκριμένα, επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή της παλιάς Περίθειας στην Κέρκυρα, παρόλο που το απόγευμα η εικόνα φαινόταν βελτιωμένη.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο συνδράμουν ήδη με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα. Στην εκκένωση της περιοχής Πλατανιστός προχώρησαν οι αρχές κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα για τη Ρόδο, την 8η μέρα που κατακαίει η πύρινη λαίλαπα στην περιοχή, αφού σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5.

Λεπτό προς λεπτό τις τελευταίες εξελίξεις από όλα τα μέτωπα

08:43 Τρεις ενεργές εστίες στα κεντρικά και νότια

Η μεγάλη πυρκαγιά έχει τρεις ενεργές εστίες στα κεντρικά και στα νότια του νησιού.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά κινείται από Βάτι προς Γεννάδι, όπου δόθηκε ολονύχτια μάχη από εκατοντάδες μέλη πεζοπόρων τμημάτων και εθελοντών, όπως και γύρω από τα χωριά Μαλώνας και Μάσσαρι με δεκάδες αναζωπυρώσεις και ισχυρούς ανέμους.

08:1Κέρκυρα: Φούντωσε ξανά η φωτιά και έφτασε κοντά στο χωριό Λούτσες

Επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή της παλιάς Περίθειας στην Κέρκυρα.

Αν και το απόγευμα της Δευτέρας φάνηκε η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη και υπήρξε σχετική ύφεση, τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά φούντωσε και πάλι, διάνυσε μεγάλη απόσταση και έχει ήδη φτάσει στη θέση Ανάπαυση, ελάχιστα χιλιόμετρα από το χωριό Λούτσες.

08:04 Ρόδος: Για 8η μέρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί

Για 8η ημέρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, την οποία δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και εκατοντάδες εθελοντές.

Στη διάρκεια της νύκτας η μάχη δόθηκε κυρίως σε δύο μέτωπα στην περιοχή των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς και στην περιοχή του χωριού Βάτι στη Νότια Ρόδο.

05:37 Συναγερμός για τις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου σήμερα

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

 • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
 • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
 • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου
 • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

03:52 Μήνυμα μέσω 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου

Μήνυμα μέσω 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Το μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών ».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments