Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟ Τσίπρας διαλύει τους ΑΝΕΛ και φτιάχνει νέα πλειοψηφία

Ο Τσίπρας διαλύει τους ΑΝΕΛ και φτιάχνει νέα πλειοψηφία

Του Βαγγέλη Αποστολίδη

Σε ανοιχτή σύγκρουση οδεύουν πλέον οι σχέσεις των δύο κοµµάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισµό, σε αντίθεση µε τα προηγούµενα χρόνια.

Στη βάση της όλης εξέλιξης βρίσκεται η αναγκαιότητα που προκύπτει για την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών από το παρόν Κοινοβούλιο για τα Σκόπια ύστερα από τη δηµοσίως και απολύτως επίσηµη θέση που εξέφρασε και από το βήµα της ∆ΕΘ ο πρόεδρος της Ν.∆., Κ. Μητσοτάκης. Ότι, δηλαδή, η αξιωµατική αντιπολίτευση τόσο πριν από τις εκλογές όσο και µετά από αυτές δεν θα υπερψηφίσει τη συµφωνία.

Με δεδοµένη την αρνητική θέση των ΑΝ.ΕΛ. και προσωπικά του Π. Καµµένου, ο ΣΥΡΙΖΑ -όχι πλέον στην «αριστερή τάση», αλλά και σε επίπεδο ηγετικής οµάδας- έχει εισέλθει στη διαδικασία να συγκροτήσει πλειοψηφία βουλευτών υπέρ του «ναι» µε τη σηµερινή σύνθεση του Κοινοβουλίου. Ακόµη και αν αυτό προϋποθέτει τη διάλυση και τελική «απορρύθµιση» του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝ.ΕΛ.

Οι Πρόθυμοι
Την ίδια στιγµή και ενώ ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζ. Ζάεφ δεν κουραζόταν να µιλά για «µακεδονική ταυτότητα» και γλώσσα στο πλαίσιο της καµπάνιας υπέρ του «ναι» στη γειτονική χώρα, διαρροές από το «σύστηµα Μαξίµου», αλλά και κάποιες προσεγγίσεις από βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. προδίκαζαν ότι, αν χρειασθεί, θα υπάρξει πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή, παρά την άποψη Καµµένου. Οι πρόθυμοι που σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμοι να προσχωρήσουν στο ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά τους στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος το έχει σχεδόν ανακοινώσει, ο ιδιόμορφος Κ. Ζουράρις και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Στην περίπτωση προσχώρησης των τριών , τότε οι ΑΝΕΛ παύουν πλέον να αποτελούν κοινοβουλευτική ομάδα, αφού ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ως κατώτερο αριθμό τους πέντε βουλευτές ,ενώ οι ΑΝΕΛ θα είναι μόνο τέσσερις.

Μια νέα πλειοψηφία 152
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές με την προσχώρηση των τριών από τους ΑΝΕΛ και με την Παπακώστα ο αριθμός φτάνει τους 149, ο μαγικός αριθμός 152 θα διαμορφωθεί με την προσχώρηση των Διανέλη και Μαυρωτά από το Ποτάμι και του πρόσφατα αποχωρήσαντα από την Ένωση Κεντρώων Γ. Σαρίδη.
Αυτή θα είναι λοιπόν η νέα πλειοψηφία της κυβέρνησης Τσίπρα χωρίς τους εξαερωμένους ΑΝΕΛ. Με αυτήν ο εθνικός ολετήρας Τσίπρας θα «περάσει» ανενόχλητος και χωρίς το άγχος της απώλειας της δεδηλωμένης, την κατάπτυστη και άκρως εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις αποκαλύπτονται οι ξεκάθαρες προθέσεις του να σχηματίσει ένα νέο πολιτικό μόρφωμα-πόλο έναντι της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο δρόμος μέχρι τις κάλπες θα έχει πολύ ενδιαφέρον

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments