Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟι 15 αλλάγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση με ...αφετηρία τη ΔΕΘ

Οι 15 αλλάγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση με …αφετηρία τη ΔΕΘ

Ο νομοθετικός οδικός χάρτης από τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνει κρίσιμες διατάξεις από την προστασία των δασών και την αυστηροποίηση των ποινών στους εμπρηστές μέχρι τον τερματισμό στις κομματικές τοποθετήσεις διοικήσεων

Ούτε μία ούτε δύο αλλά περισσότερες από 15 μεταρρυθμίσεις σχεδιάζει να υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση με αφετηρία τη ΔΕΘ και στόχο τη θωράκιση της προστασίας των δασών, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την ενίσχυση του εισοδήματος συνταξιούχων και εργαζόμενων και την περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων.

Το Μεγάρου Μαξίμου στοχεύει σε άμεσα αποτελέσματα πριν το τέλος της τετραετίας. Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες επεξεργάζονται το νέο οπλοστάσιο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα κυβέρνηση με την ανάληψη καθηκόντων κατέθεσε στη Βουλή και ψήφισε με ευρύτερη πλειοψηφία ρυθμίσεις για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια μειώσεων και στασιμότητας.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές του ΥπΕΣ 

Το κρισιμότερο στοίχημα της κυβέρνησης καλείται να …κερδίσει το υπουργείο Εσωτερικών και αυτό δεν είναι άλλο από την άρση όλων των εμποδίων που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Η επιχειρησιακή στρατηγική κινείται σε δύο επίπεδα, με το πρώτο να αφορά την εφαρμογή όλων των αλλαγών που ήδη έχουν θεσπιστεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως (π.χ. σύστημα αξιολόγησης στελεχών, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση κ.ά.) και την επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, ενώ το δεύτερο να περιλαμβάνει νέες σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η μεταρρυθμιστική ατζέντα της υπουργού Νίκης Κεραμέως θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει:

■ Νέο πλαίσιο για την επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης.
■ Νέο Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας που φιλοδοξεί να βελτιώσει τις σχέσεις πολίτη – κράτους
■ Διαδικασία επιλογής προϊσταμένων και γενικών διευθυντών με πολλαπλά συστήματα αξιολόγησης.

■ Νέο σύστημα αξιοκρατικής και στοχευμένης επιλογής διοικήσεων για 522 νομικά πρόσωπα δημοσίου – ιδιωτικού δικαίου, φορείς και οργανισμούς του κράτους.

Ποια νομοσχέδια ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ελεύθερη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αποτελεί προγραμματική θέση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, το πρώτο στάδιο της σχετικής διαδικασίας θα εκκινήσει το 2025, ενώ η συνολική αναθεώρηση του Συντάγματος δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2028.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το φθινόπωρο θα προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας παραρτημάτων διεθνών πανεπιστημίων, υπό καθεστώς ισοτιμίας με τα ελληνικά ιδρύματα, αλλά και με αυστηρούς κανόνες που θα ορίσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Πέραν αυτού, το υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει στη Βουλή αμέσως μετά τον Αύγουστο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της ειδικής αγωγής και την ενδυνάμωση της παράλληλης στήριξης, καθώς και για την τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση με κοινά προγράμματα που θα αφορούν ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και Εργαστηριακά Κέντρα.

Τα μέτρα στήριξης από το Υπουργείο Οικονομικών

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ανήρτησε για δημόσια διαβούλευση τις βασικές κατευθύνσεις αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Κεντρικό πυλώνα αποτελεί το νέο κεφάλαιο για το REPowerEU με πρόσθετο όφελος για τη χώρα 795 εκατ. ευρώ, καθώς και το αίτημα για επιπλέον δανειακούς πόρους ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στην Ε.Ε. το αίτημα ως το τέλος Αυγούστου και, εφόσον εγκριθεί, θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για την απλοποίηση προώθησης νέων τεχνολογιών και τη δημιουργία νέων ρυθμιστικών και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Μεταξύ άλλων, θα προβλεφθεί ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο για επενδύσεις στο πράσινο υδρογόνο, στο βιομεθάνιο, στα υπεράκτια αιολικά κ.ά.

Τι αλλάζει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Οι πρόσφατες πυρκαγιές ανέδειξαν για μία ακόμα φορά την ανάγκη συνολικής και οργανωμένης διαχείρισης των δασών που θα στηρίζεται στην παροχή κινήτρων για την αρμονική συνύπαρξη ήπιας οικονομικής δραστηριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Το στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για «παραγωγικά δάση», δηλαδή για οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες που θα εκμεταλλεύονται τη δασική βιομάζα αποφέροντας ταυτόχρονα εισόδημα για τους επαγγελματίες, και καθαρισμό των δασών. Το τελικό σχέδιο θα παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης το φθινόπωρο.

Σε αυτό θα προβλέπεται ότι η απομάκρυνση της βιομάζας από τα δάση θα γίνεται όχι μόνο από τους δασικούς συνεταιρισμούς, αλλά και από ιδιώτες. Η δραστηριότητα θα είναι επιδοτούμενη ειδικά σε δάση υψηλής περιβαλλοντικής αξίας ή εγκαταλειμμένα όπως είναι τα δάση της νότιας Ελλάδας όπου οι δασικοί συνεταιρισμοί έχουν εκλείψει. Με την παροχή οικονομικών κινήτρων σε συνεταιρισμούς και ιδιώτες, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ξαναδώσει ζωή στην παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα εντός των δασών και να κάνει οικονομικά βιώσιμο τον καθαρισμό και την εμπορία της βιομάζας είτε ως καυσόξυλα είτε ως βιοκαύσιμα. Εκτός του νομοσχεδίου για τα δάση, το υπουργείο ετοιμάζει σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.

Οι αλλάγές στην Εργασία

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση της οριζόντιας κράτησης του 30% της σύνταξης για συνταξιούχους που απασχολούνται και την αντικατάστασή της από φορολογική κλιμακούμενη παρακράτηση στο εισόδημα από 10% έως 15% με εξαίρεση ποσά έως 5.000 ευρώ.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδότηση όσων έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το όριο των 20.000 ευρώ που ισχύει, για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αναμένεται να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ, ενώ για αγρότες το όριο των 6.000 ευρώ πιθανότατα θα αυξηθεί στα 8.000 ευρώ.

Αυστηροποίηση ποινών για εμπρηστές φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης 

Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει ολιστικά το ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών και της προστασίας των δασών, γι’ αυτό και το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επεξεργάζονται σχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για το αδίκημα του εμπρησμού, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τις βασικές κατευθύνσεις αποκάλυψε το «Πρώτο ΘΕΜΑ» της περασμένης Κυριακής (30/7/2023) και μεταξύ άλλων θα προβλέπουν:

– Κλιμακωτή αύξηση προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια που θα φτάνουν τα 30.000 ευρώ. Το ακριβές ύψος θα καθορίζεται από το μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται και το μητρώο του παραβάτη.

– Μετακύλιση του κόστους συνδρομής των πυροσβεστικών μέσων στον παραβάτη-εμπρηστή στα πρότυπα της συνδρομής μέσων έρευνας και διάσωσης. Για παράδειγμα, αν ιδιωτικό σκάφος ή ορειβάτης αποπλεύσει ή αντίστοιχα επιχειρήσει ανάβαση αγνοώντας τα σχετικά απαγορευτικά λόγω καιρικών συνθηκών και στη συνέχεια καλέσει σε βοήθεια, τότε το κόστος επέμβασης του Λιμενικού ή της ΕΚΑΜ θα επιβαρύνει τους διασωθέντες.

– Διπλασιασμός του προσωπικού της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από 32 σε 64 «Ράμπο».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments