Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου θα κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών

Οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου θα κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών

Του Βαγγέλη Αποστολίδη

Βρισκόμαστε ήδη εδώ και πολύ καιρό σε μια άτυπη και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Τα πάντα σχετικά µε τις τελικές αποφάσεις της πρωθυπουργικής αυλής θα εξαρτηθούν από την πορεία των µετρήσεων.

Τo φάντασµα των αρνητικών δηµοσκοπήσεων πλανάται εδώ και καιρό πάνω από το Μαξίµου,  αν και με κάθε τρόπο και με fake δημοσκοπήσεις σε φίλα προσκείμενα στο ΣΥΡΙΖΑ μέσα, προσπαθεί το επιτελείο του Αλέξη να μετατρέψει δήθεν σε ντέρμπυ, ωστόσο η εξέλιξη που δείχνει ή, κατά άλλους, φέρνει κάλπες τον Μάιο µαζί µε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.  Από τα στοιχεία που συλλέγουν το τελευταίο διάστηµα οι συνεργάτες του Α. Τσίπρα, προκύπτει ένα συνεχώς διευρυνόµενο ρεύµα, που συνοψίζεται στη λέξη «φύγετε».

Η διαφορά µε τη Ν.∆. κινείται σε διψήφια ποσοστά και συνεχώς διευρύνεται, γεγονός που επηρεάζεται και από τη µεγάλη φθορά που παρουσιάζει η εικόνα του πρωθυπουργού.

Η ανησυχία του επικοινωνιακού επιτελείου του Α. Τσίπρα ενισχύεται από την επίδραση που έχει σε σηµαντική μερίδα των ψηφοφόρων η Συµφωνία των Πρεσπών, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε νοµούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως οι Σέρρες και η Πιερία, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από το 10%.

Στην όλη αρνητική εικόνα πρέπει να προστεθούν και τα δυσάρεστα µηνύµατα για τους υποψηφίους του κόµµατος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό πως σε όσες δηµοσκοπήσεις έχουν δει το φως της δηµοσιότητας, τα ποσοστά παραπέµπουν στις περιόδους που ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε µάχη για την είσοδό του στη Βουλή. Αποκαρδιωτικά είναι τα ποσοστά πρώτα και κύρια στο Λεκανοπέδιο και συγκεκριµένα για τον Νάσο Ηλιόπουλο στον δήµο της Αθήνας και τον Νίκο Μπελαβίλα στον δήµο του Πειραιά. Αµφότεροι κινούνται σε µονοψήφια ποσοστά, χωρίς καµία ιδιαίτερη προοπτική, δεδοµένου ότι, εκτός των άλλων, είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Ο Ν. Ηλιόπουλος, για παράδειγµα, στην έρευνα της εταιρείας Οpinion Poll συγκέντρωσε ποσοστό 6%, ενώ σε έρευνα που έγινε στον Πειραιά για λογαριασµό ιδιώτη επιχειρηµατία ο Ν. Μπελαβίλας κινείται, πάνω-κάτω, στα ίδια ποσοστά. Εξίσου αποθαρρυντικά είναι και τα µηνύµατα που λαµβάνουν από τους υποψηφίους που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, ιδίως όπου το κυβερνών κόµµα δεν «κρύβεται» πίσω από υποψηφίους του Κινήµατος Αλλαγής.

Σύµφωνα µε τους πραιτωριανούς το Μαξίµου, τα προαναφερθέντα φαίνεται να επηρεάζουν τις σκέψεις του πρωθυπουργού. Με την έννοια ότι είναι σε µία φάση που καλείται να πάρει αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αν επιβεβαιωθούν οι δηµοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές υποστεί δεινή ήττα, όπως και αναμένεται,  γνωρίζουν πολύ καλά ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η ψαλίδα να ανοίξει ακόµα περισσότερο στις εθνικές εκλογές, που αρχικώς ο Α. Τσίπρας σκεφτόταν να πραγµατοποιήσει τον Οκτώβριο. Κοινώς, ότι θα δηµιουργηθεί ένα µεγάλο κύµα απογοήτευσης και ηττοπάθειας στο στελεχικό δυναµικό και στον κόσµο του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο στην πλειονότητα των αναποφάσιστων, που συνήθως ακολουθεί το ρεύµα του νικητή.

Καταληκτικό σηµείο για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίµου αναφορικά µε τις αποφάσεις που θα λάβουν, είναι ο Μάρτιος, όταν θα έχουν τρέξει τις τελικές έρευνες. Κατά την εκτίµησή τους, το προσεχές διάστηµα θα ξεδιπλωθεί όλη η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει φανεί η (όποια) απήχηση των κοινωνικών µέτρων, όπως η αύξηση του κατώτατου µισθού, οι 120 δόσεις, η ρύθµιση των δανείων, η νέα διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι συνεργάτες του Α. Τσίπρα ευελπιστούν ότι τα προαναφερθέντα µέτρα µπορεί να αλλάξουν τη φορά των πραγµάτων και να κλείσουν την ψαλίδα, ενώ εκτιµούν ότι όσο θα κυλά ο χρόνος τόσο οι πολίτες θα «ξεχνούν» τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Συµπερασµατικά, θα έλεγα πως αν τον Μάρτιο οι δηµοσκοπήσεις είναι πολύ κακές για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αυξηθούν και δεν θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες για πολλαπλές εκλογές τον Μάιο. Αντιθέτως, αν το κλίµα αρχίζει να βελτιώνεται, τότε η πολιτική λογική λέει πως οι εκλογές θα γίνουν στις 20 Οκτωβρίου.

Oι κορυφαίοι πιέζουν τον Τσίπρα για τον Μάιο

Χαρακτηριστικά πλειοψηφικού ρεύµατος εντός της κυβέρνησης αποκτά το σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον ερχόµενο Μάιο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σκοπεύει να πάρει τις τελικές του αποφάσεις µέσα στον Μάρτιο, οπότε και θα έχει ολοκληρωµένη εικόνα για το εύρος της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ µέσα από την αναλυτική αξιολόγηση των αποτελεσµάτων που θα προκύψουν από τις διενεργούµενες για λογαριασµό του Μεγάρου Μαξίµου δηµοσκοπήσεις.

Η µοναδική περίπτωση πλέον για να αποτραπεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον τελευταίο µήνα της άνοιξης βασίζεται στην προσδοκία του πρωθυπουργού ότι οι δηµοσκοπήσεις του επόµενου διµήνου θα εγγυώνται ένα αποτέλεσµα στις ευρωεκλογές, που δεν θα δίνει στη Ν.∆. προβάδισµα µεγαλύτερο από πέντε µονάδες. Κατά τον πρωθυπουργό, η παροχή δηµοσκοπικών εγγυήσεων για µια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές µε τη διαφορά από τη Ν.∆. να κυµαίνεται σε ποσοστά της τάξεως του 4%-5% θα είναι σηµάδι ενθάρρυνσης.

Ωστόσο, κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι Α. Φλαµπουράρης, ∆. Τζανακόπουλος, Χ. Σπίρτζης, Ν. Παππάς, Ευ. Τσακαλώτος, Γ. ∆ραγασάκης, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης µε τον γραµµατέα της Κ.Ε., Π. Σκουρλέτη, επιχειρηµατολογούν ήδη κατά του σεναρίου της εξάντλησης της τετραετίας.

Ταυτόχρονα, όµως, προβάλλουν και επιπλέον παρατηρήσεις για να καταδείξουν πως ο χρόνος δεν είναι σύµµαχος για τη µακροηµέρευση της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµίας, Γ. ∆ραγασάκης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέµα των «κόκκινων» δανείων ως προς την επέκταση των ευεργετικών διατάξεων του Νόµου Κατσέλη, ενώ το οικονοµικό επιτελείο µε τους Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη µε το ζόρι πασχίζουν να βρουν βιώσιµες λύσεις για τη διευκόλυνση των φορολογουµένων µέσα από την εφαρµογή του σχεδίου καταβολής των 120 δόσεων. Αλλοι υπουργοί, όπως οι Ν. Παππάς, Α. Φλαµπουράρης και ∆. Τζανακόπουλος, θεωρούν πως σε περίπτωση απόπειρας εξάντλησης της τετραετίας θα εξασθενήσει η δυναµική των τελευταίων «φιλολαϊκών» µέτρων, ταυτόχρονα επισηµαίνουν και τη σταδιακή απαξίωση του αφηγήµατος περί παλαιού, διεφθαρµένου πολιτικού συστήµατος. Μία ακόµη σηµαντική επισήµανση που δέχεται ο πρωθυπουργός προκειµένου να αντιληφθεί πως οι εκλογές τον Οκτώβριο δεν θα είναι περίπατος, αλλά µπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του κόµµατος, είναι η ∆ιεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: