Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΟι επόμενοι εφιάλτες του Τουρκικού στόλου: Φρεγάτες «ΚΙΜΩΝ», «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ» ,...

Οι επόμενοι εφιάλτες του Τουρκικού στόλου: Φρεγάτες «ΚΙΜΩΝ», «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ» , έρχεται και η 4η Φρεγάτα (Θεμιστοκλής)- Ποιοτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα

Σε επίπεδο συμβολισμών η απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου να δώσει στις καινούργιες φρεγάτες Belharra τα ονόματα των πανίσχυρων στην εποχή τους αντιτορπιλικών Adams δείχνει και τις προσδοκίες που έχει το Ναυτικό Επιτελείο από τα καινούργια αποκτήματα του Στόλου.

Την ώρα που η ενίσχυση του Στόλου αποτελεί χωρίς αμφιβολία προτεραιότητα για το Στόλο,  το Πολεμικό Ναυτικό  πιστό στη ναυτική παράδοση αιώνων επέλεξε σήμερα τα ονόματα που θα δοθούν στις τρεις φρεγάτες Belharra(FDI) οι οποίες ήδη άρχισαν να  «χτίζονται» στα Γαλλικά ναυπηγεία της Lorient. Τρία ονόματα συνδεδεμένα με την τρισχιλιετή του ιστορία τα οποία παραπέμπουν στην Αρχαία Ελλάδα εκεί όπου μπήκαν τα θεμέλια της ναυτοσύνης που ακολουθεί τον Ελληνικό Στόλο έως και τις μέρες μας.

Προσηλωμένο ευλαβικά στη μακρά ιστορία του και χωρίς παρεμβάσεις το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο επέλεξε να δώσει στις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες τα ονόματα του Αθηναίου Στρατηγού Κίμωνα, γιού του Μιλτιάδη, του Στόλαρχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχου και του Ναυάρχου Φορμίωνα που σφράγισε τη θαλάσσια κυριαρχία των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Ακολουθώντας τη λογική ονοματοδοσίας των μεγαλύτερων ναυτικών δυνάμεων το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε στις καινούργιες φρεγάτες ονόματα τα οποία είχαν πλοία του Στόλου στο παρελθόν και συγκεκριμένα τα Αμερικανικά αντιτορπιλικά  Adams.

Και πλέον μένει η ενεργοποίηση της option για την 4ηBelharra όπως επιθυμεί το Ναυτικό Επιτελείο για να πάρει το όνομα Θεμιστοκλής όπως ακριβώς είχε γίνει όταν το Πολεμικό Ναυτικό είχε αποκτήσει τα τέσσερα πανίσχυρα Αμερικανικά πλοία τα οποία υπηρέτησαν από το 1991 έως το 2004. «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» ονομάστηκε το 2003 η φρεγάτα «S» που αποκτήθηκε από το Ολλανδικό Ναυτικό ένα χρόνο έπειτα από τον παροπλισμό του αντιτορπιλικού «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», η οποία εξακολουθεί και υπηρετεί τον Στόλο έως σήμερα. Αναμένεται να είναι μαζί με την «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ»  από τα πρώτα πλοία που θα παροπλιστούν όταν το Πολεμικό Ναυτικό παραλάβει τις πρώτες τρεις FDI. Έτσι ανενεργοποιηθεί η option και για τέταρτη Belharra ανοίγει ο δρόμος για να «αναβιώσε»’ και πάλι η θρυλική τετράδα των Adams.

Σε επίπεδο συμβολισμών η απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου να δώσει στις καινούργιες φρεγάτες Belharra τα ονόματα των πανίσχυρων στην εποχή τους αντιτορπιλικών Adams δείχνει και τις προσδοκίες που έχει το Ναυτικό Επιτελείο από τα καινούργια αποκτήματα του Στόλου. Πλοία τα οποία θα κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δίνουν στο Πολεμικό Ναυτικό ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του Τουρκικού στόλου. Άλλωστε ανέκαθεν ένα από τα βασικά κριτήρια που είχε το ΠΝ στην επιλογή πλοίων ήταν τα χαρακτηριστικά τους ώστε να βρίσκονται πάντα ένα επίπεδο ψηλότερα από τις κύριες Μονάδες των γειτόνων. Κριτήρια που οδήγησαν στην επιλογή των Ολλανδικών «S» αλλά και των Γερμανικών ΜΕΚΟ. Πλοία που δικαίωσαν  τους Ναυάρχους που τα επέλεξαν και αποτελούν έως και σήμερα τη «ραχοκοκαλιά» του Στόλου.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στο Ναυτικό Επιτελείο από τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία έχουν «αγκυροβολήσει» στα Γαλλικά ναυπηγεία της Lorient τόσο για την πρόοδο στο Ελληνικό πρόγραμμα όσο και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπό ναυπήγηση πλοίων με πρώτο το Γαλλικό «Amiral Monarch» προκαλούν ιδιαίτερη ικανοποίηση. Και αποτελούν βασικό παράγοντα στο αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού προς την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της option για την τέταρτη FDI.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments