Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟι καμβάδες της Αίγινας στην αίθουσα τέχνης "ΕΓΙΝΑ-ΑΙΓΙΝΑ"

Οι καμβάδες της Αίγινας στην αίθουσα τέχνης “ΕΓΙΝΑ-ΑΙΓΙΝΑ”

Δυο φίλες ζωγράφοι ,η Αθηνά Χατζή και η Δικαία Δεσποτάκη, εστιάζουν στο τοπίο και την καθημερινότητα της Αίγινας και παρουσιάζουν τους πίνακές τους στην Αίθουσα Τέχνης «ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ» του νησιού.

Συνεχίζοντας τον θεσμό της εαρινής οργανικής συνομιλίας μεταξύ δύο ζωγράφων που συνδέονται με φιλία και στην καθημερινότητά τους επιλέγουν να συνομιλούν δημιουργικά με αφορμή το έργο τους, η Αίθουσα Τέχνης «ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ», παρουσιάζει την ενότητα «ΕΔΩΔΙΜΑ» με έργα της Δικαίας Δεσποτάκη και της Αθηνάς Χατζή.

Εργο της Δικαίας ΔεσποτάκηΕργο της Δικαίας Δεσποτάκη

«Αντλώντας την πρώτη ύλη της από τα διαχρονικά συστατικά των τόπων που αγαπά και των εντοπίων συμβάντων που τους διατρέχουν, η Δικαία Δεσποτάκη συμπυκνώνει εδώ με τον χαρακτηριστικό της θαυμάσιο χρωστήρα τις συμβολικές και πραγματολογικές αφαιρετικές συντεταγμένες της Αίγινας».

«Το στοιχείο της μεταμόρφωσης παραμένει καταλυτικό και κυρίαρχο, γοητεύοντας εξακολουθητικά τη ζωγράφο. Πρωτογενείς δυναμικές φόρμες, οργανικές κυρτώσεις, αδρά περιγράμματα κορυφογραμμών και ανοιχτοί θαλάσσιοι ορίζοντες, ευγενή κοιτάσματα, ορεινές πηγές και υπόγειες ρίζες αρχαίας σποράς, οργώνουν την αναγνωρίσιμη φαιή ψίχα της ύλης συντάσσοντας την εσωτερική γεωγραφία και τη συναρπαστική ψυχογραφία του αιγινήτικου τοπίου» αναφέρει για την Δικαία Δεσποτάκη η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού.

 Το Αιγινίτικο τοπίο από τη Δικαία Δεσποτάκη Το Αιγινίτικο τοπίο από τη Δικαία Δεσποτάκη

«Οι λιτοί τόποι της Δεσποτάκη, ονειρικοί και ταυτόχρονα εντατικά σύγχρονοι, ευκίνητοι και ταυτόχρονα σκοτεινά ασάλευτοι, ποιητικοί και ταυτόχρονα αφοπλιστικά απτοί, ενθαρρύνουν το βλέμμα να περιπλανηθεί και να εξερευνήσει στα άδυτα της εσωτερικής γεωγραφίας της Αίγινας, να βυθιστεί και να αναδυθεί εκ νέου στις ευφρόσυνες πολλαπλότητες και τις παλλόμενες συγκινήσεις της ζωγραφικής περιπέτειας» καταλήγει.

Εργο της Αθηνάς Χατζή Εργο της Αθηνάς Χατζή

Οσον αφορά στα έργα της Αθηνάς Χατζή, τονίζει «Τα θερινά έργα της Αθηνάς Χατζή, εστιάζοντας σε ανεξίτηλες μνήμες και συγκρατώντας το άρωμα της αιγινήτικης καθημερινότητας, λειτουργούν σαν μικρές πολύτιμες πολαρόιντ, επιζητώντας και απαθανατίζοντας τη λιτή ομορφιά του στιγμιαίου».

Αθηνά Χατζή, Καϊκια, προκυμαία, μανάβικα Αθηνά Χατζή, Καϊκια, προκυμαία, μανάβικα

«Οι αναγνωρίσιμες φαιές όψεις των νεοκλασικών της προκυμαίας, τα πλωτά μανάβικα με τις χιλιόχρωμες γοητευτικές αφαιρέσεις και η σκεπαστή ψαραγορά κοντά στο Δημαρχείο, ο απογευματινός παράλιος περίπατος και το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι, η πευκόφυτη αιγινήτικη ύπαιθρος, το Όρος και ο μεσαιωνικός ερειπιώνας της Παλαιοχώρας, ακροβατώντας ανάμεσα στις σκιές και το φως και σχεδιασμένα γοργά και επιδέξια με θερμό χρώμα, διατηρούν τη συμπαγή εικονοπλαστική τους τελειότητα, αφήνοντας ικανό έδαφος στη συγκίνηση της εντοπιότητας.
Άλλοτε αιχμαλωτίζοντας το συμβολικό εναιώρημα του χρόνου και άλλοτε εισχωρώντας με θαυμαστή ακρίβεια στην παρούσα στιγμή, η Χατζή ενεργοποιεί αθέατα σχεδόν συμβάντα, σχεδιάζοντας και αποτυπώνοντάς τα με γοργή ευχέρεια στον καμβά, με την επίγνωση ότι τίποτε από αυτά που κάποτε συγκίνησαν το βλέμμα δεν πρέπει να χαθεί» καταλήγει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού.

Δικαία ΔεσποτάκηΔικαία Δεσποτάκη

Δικαία ΔεσποτάκηΔικαία Δεσποτάκη

ΕΔΩΔΙΜΑ / ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ «ΕΓΙΝΑ-ΑΙΓΙΝΑ»
Εγκαίνια: Σάββατο 11 Αυγούστου
Διάρκεια έκθεσης: 11 Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου

Αθηνά ΧατζήΑθηνά Χατζή

Αθηνά ΧατζήΑθηνά Χατζή

Αίθουσα Τέχνης ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ, Θερμοπυλών 12 Αίγινα. Τηλ.22970 23967, e-mail: [email protected]

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments