Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠόλεμος Μαξίμου - ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις Ζάεφ

Πόλεμος Μαξίμου – ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις Ζάεφ

Του Ευάγγελου Αποστολίδη

Ο Ζάεφ αποκαλύπτει την αντεθνική πολιτική Τσίπρα. «Η ηγεσία των Σκοπίων ήξερε ότι δεν θα έβρισκε πιο βολική ελληνική κυβέρνηση – Είχε δεχθεί και το Μακεδονία του Ίλιντεν» λέει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταμετρά «πέντε ψέματα του κ. Τσίπρα» μετά την αποκάλυψη των πρακτικών από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια

Σφοδρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση προκάλεσε η αποκάλυψη των πρακτικών από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων και της σπουδής που επικρατούσε στη γειτονικη χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικέντρωσε την κριτική της σε τρία σημεία: ότι δηλαδή, στο πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στο απαράδεκτο όνομα – επιτομή του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας, το Μακεδονία του Ίλιντεν, ότι ήταν σαφές τόσο στη διεθνή κοινότητα, όσο και στην ηγεσία των Σκοπίων ότι η ΝΔ δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών και ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων διαπίστωνε ότι η χώρα τους δεν θα έβρισκε πιο βολική ελληνική κυβέρνηση, από την παρούσα.

Σ’ αυτή την κριτική, η κυβέρνηση επέλεξε να εστιάσει σε δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, το οποίο μιλά για δύο συναντήσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ζόραν Ζάεφ. Ετσι, αντί να απαντήσει στα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως αυτά προκύπτουν από την αποκάλυψη των πρακτικών από την Καθημερινή, ζητά απαντήσεις από τη ΝΔ για το πόσες φορές συνάντησε η κ.Σπυράκη τον Ζάεφ, τί του μετέφερε και ποιός ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεών τους. Μάλιστα, στις κατηγορίες της Πειραιώς για τυχοδιωκτική και ερασιτεχνική τακτική στη διαπραγμάτευση από τους κ.κ.Τσίπρα και Κοτζιά, το Μαξίμου αντεπιτέθηκε καταλογίζοντας στη ΝΔ συμπόρευση με τους πλέον αντιδραστικούς και εθνικιστικούς κύκλους των Σκοπίων. Η ίδια η κ.Σπυράκη, πάντως, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, είπε ότι είχε συναντηθεί, δημοσίως και για πέντε λεπτά με τον Ζόραν Ζάεφ:«Μιλήσαμε για 4-5 λεπτά. Με ρώτησε ποια στάση θα κρατήσουμε, του είπα ότι έχουμε πληροφορίες από τον τύπο και από την εικόνα που διαμορφώνουμε θα καταψηφίσουμε το συμβιβασμό που προτείνει ο κ. Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον η Μ. Σπυράκη ως εκπρόσωπος κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα Σκόπια, είχε πει ευθέως εντώς της σκοπιανής Βουλής ότι Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται την Συμφωνία των Πρεσπών.

ΝΔ: Πέντε ψέματα του Α.Τσίπρα

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, καταμετρά πέντε ψέματα του κ.Τσίπρα, που όπως επισημαίνει, αναδεικνύονται από την αποκάλυψη των πρακτικών.

Έτσι, στη ΝΔ επισημαίνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας:

  1. Συμφώνησε στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Χ. Μιτσκόσκι (επικεφαλής της αντιπολίτευσης): «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι ‘συμφωνείτε με μία αλλαγή του Συντάγματος, να αλλάξει το όνομα σε δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν’

Ν. Ντιμιτρόφ: «H συμφωνία έχει κυρωθεί».

  1. Υποσχέθηκε έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε και μεσολάβησε στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν ώστε να κάνει τα στραβά μάτια για τα κριτήρια που δεν πληρούν τα Σκόπια.

Ζ. Ζάεφ: «O Τσίπρας μου υποσχέθηκε ‘θα μιλησω με τον Μακρόν. Δεν είναι δίκαιο να μην έχετε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις’».

  1. Έδωσε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.

Ζ. Ζάεφ: «Από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν το όνομα. Τώρα προστίθεται η γλώσσα και η ταυτότητα. Νομίζω ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα όσο έχουμε ακόμη την ευκαιρία».

  1. Αγνόησε τις ευαισθησίες των Ελλήνων και έκλεισε τα μάτια μπροστά στον αλυτρωτισμό όσων ανιστόρητα θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».

Ζ. Ζάεφ: «Όσον αφορά την ταυτότητα, ο Τσίπρας είπε ότι δεν αναφέρεται στην ταυτότητα των ανθρώπων αλλά αποτελεί περιγραφή της υπηκοότητας και της γλώσσας».

  1. Δεν φρόντισε ούτε καν να συμπεριλάβει ως πρόβλεψη στην εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ότι θα παγώσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν επανέλθει στην αρχική του εκδοχή το Σύνταγμά τους.

Ζ. Ζάεφ: «Του είπα, τι θα γίνει αν ανέβει στην εξουσία πάλι το VMRO-DPMNE και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα».

Ζάεφ: Πρέπει να βιαστούμε

Σημειώνεται ότι από τα πρακτικά των συναντήσεων των σκοπιανών πολιτικών αρχηγών που δημοσίευσε η Καθημερινή επιβεβαιώνεται η βιασύνη για επίλυση του σκοπιανού, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε» λέει χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντηση του Ιανουαρίου. «Ουδείς στην πΓΔΜ θέλει να λύσει το πρόβλημα. Αλλά η μη λύση είναι το πρόβλημα» συμπληρώνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

«Αν δεν βρούμε τώρα λύση, θα χάσουμε δέκα χρόνια» λέει ο Ζάεφ σε επόμενο σημείο της εισήγησής του στη συνάντηση στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκέρινσκα, ο πρόεδρος του VMRO Χρίστιαν Μιτσόσκι, ο πρόεδρος του DUI Αλί Αχμέτι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι.

Συνεχίζοντας το ίδιο επιχείρημα ο Ζάεφ καταγράφεται να λέει «οι προϋποθέσεις (σ.σ. επίλυσης) είναι ευνοϊκές αφού στην Ελλάδα είναι η Αριστερά στην εξουσία. Ο Τσίπρας συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα του Νίμιτς αλλά διαφωνεί με τη γραφή του ονόματος στα λατινικά. Προτείνε το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ή “Άνω Μακεδονία” κατά το πρότυπου του Μαυροβουνίου ή της Λευκορωσίας». «Ο Τσίπρας θέλει λύση. Του είπα, τι θα γίνει αν ανέβει στην εξουσία πάλι το VMRO και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα;» συμπληρώνει ο Ζάεφ.

Στη συνάντηση του Ιανουαρίου συζητήθηκε και το θέμα της γλώσσας με τον πρόεδρο Ιβάνοφ να σημειώνει «αν γίνουμε κάποια στιγμή μέλος της ΕΕ, τότε θα αναγράφεται εκεί “μακεδονική γλώσσα”» με τον Ζόραν Ζάεφ να περιγράφει ότι τότε η θέση των Σκοπίων ήταν «όχι συνταγματική αλλαγή και ταυτότητα. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές. Αν υπάρξει συναίνεση στη “μακεδονική” πλευρά, είναι καλύτερο από μια συνταγματική αλλαγή. Ένα δημοψήφισμα θα είναι επιτυχημένο μόνο αν συμφωνούν όλοι».

Τέσσερις μήνες αργότερα στη δεύτερη σύσκεψη, τον Μάιο, ο Νικολά Ντιμιτρόφ ενημερώνοντας τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στα Σκόπια για όσα συζητήθηκαν στο Σούνιο στη συνάντηση που είχε με το Νίκο Κοτζιά περιγράφει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» ως τη δημιουργική κατάληξη στην οποία κατέληξαν οι ειδικοί από τις δύο χώρες. Τόνισε, δε, ότι το επίθετο «Ίλιντεν» αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα, το μανιφέστο του Κρούσοβο καλεί σε μια τέτοα συμβίωση.

Στην δεύτερη αυτή συνάντηση επί τάπητος τέθηκε το θέμα του δημοψηφίσματος με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μιστκόσκι να αναρωτιέται «τι θα γίνει αν οι πολίτες αποφασίσουν να μην το δεχτούν; Είναι η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ άκυρη; Και θα μπλοκαριστούν οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ;».

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments