Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροσχέδιο με περικοπές συντάξεων αλλά και αστερίσκους καταθέτει στη Βουλή η κυβέρνηση

Προσχέδιο με περικοπές συντάξεων αλλά και αστερίσκους καταθέτει στη Βουλή η κυβέρνηση

Του Ευάγγελου Αποστολίδη

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ για το 2019 εφόσον γίνει η περικοπή και 3,56% στην περίπτωση που δεν περικοπούν οι συντάξεις  

Διπλό σενάριο για τις συντάξεις περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να  παραπεμφθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 υπολογίζεται στο 4,14% του ΑΕΠ. Στο δεύτερο σενάριο, που περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» και περιλαμβάνει ουσιαστικά τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται να μην περικοπούν οι συντάξεις, πράγμα που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 2,65 δισ. ευρώ και στην περίπτωση αυτή, το πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογίζεται στο 3,56% του ΑΕΠ.

Κατά την  ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών,  το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού στηρίζεται σε ένα αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, «οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Για το 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση:

  • Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.• Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

    Για τις περικοπές στις συντάξεις

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, πριν από την ανάρτηση του προσχεδίου στην ιστοσελίδα της Βουλής, το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού «αποτυπώνει, επίσης, την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018. Η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

    Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ καταλήγει: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments