Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος για πυρκαγιά σε τέσσερις περιφέρειες οι οποίες βρίσκονται στην κατηγορία 4, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 20 Ιουνίου.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

Αναλυτικά ο χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιάς για την Πέμπτη

240620

Μέσα σε μία ημέρα εκδηλώθηκαν 62 αγροτοδασικές φωτιές

Συνολικά 62 αγροτοδασικές φωτιές, από τις οποίες οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 16.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική κάνει έκκληση στους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Καιρός: Μελτέμια μέχρι και τα 8 Μποφόρ έως το Σάββατο

Τα εποχικά μελτέμια που θα φτάσουν μέχρι τα 8 Μποφόρ και οι υψηλές θερμοκρασίες που θα διατηρηθούν έως το Σάββατο, καθώς και η ξηρασία λόγω παρατεταμένης ανομβρίας, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Μάλιστα, οι ειδικοί έχουν κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου του φαινομένου “Hot-Dry-Windy“, που συνθέτει ένα εκρηκτικό σκηνικού του καιρού.

Γιώργος Τσατραφύλλιας: Τι είναι τα μελτέμια

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μας συστήνει τα μελτέμια, εξηγώντας μας όλες τις βασικές πληροφορίες για τους ανέμους που έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Οι εν λόγω άνεμοι από το πρωί πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανόν πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Όπως αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος, μελτέμια ονομάζονται οι βορείου τομέα άνεμοι (ΒΔ-Β-ΒΑ) που πνέουν στην περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου κατά την θερμή περίοδο του έτους δηλαδή από αρχές Μαΐου έως τα μέσα Οκτωβρίου με μέγιστη συχνότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο καναλισμός των Ετησίων μεταξύ των νησιών και των θαλάσσιων διαύλων οδηγεί σε αξιοσημείωτη αύξηση της έντασής τους. Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγούν και οι οροσειρές που βρίσκονται κάθετες στη διεύθυνση του ανέμου.

Τα βασικότερα χαρακτηριστικά των ανέμων αυτών είναι ότι πνέουν από το βορρά, είναι σταθεροί άνεμοι που ενισχύονται την ημέρα και εξασθενούν το βράδυ και έχουν σαν αποτέλεσμα την επικράτηση έντονων κυμάτων στον θαλάσσιο χώρο.

Συνήθως πνέουν συνεχόμενα για τρεις, τέσσερις ή και πέντε ημέρες. Από τον Ιούλιο, η ένταση αυτών αυξάνει και από το τέλος περίπου του δεύτερου δεκαημέρου αυτού του μήνα λαμβάνει τις μεγαλύτερες τιμές, που πολλές φορές ξεπερνά και αυτή της βαθμίδας της θύελλας, τις οποίες διατηρεί μέχρι τα μέσα περίπου του Σεπτεμβρίου. Κατόπιν, η ένταση και η συχνότητα τους σταδιακά μειώνεται μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, ενώ από τον Νοέμβριο εκλείπουν εντελώς καθώς εξαλείφονται τα αίτια που τους δημιουργούν.

Επομένως, παρατηρούνται με σαφή χαρακτηριστικά από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τα μελτέμια δίνουν σταθερό καιρό για αρκετές ημέρες. Ο καιρός αυτός χαρακτηρίζεται από καθαρό ουρανό, χαμηλή σχετική υγρασία και απουσία υετού. Αυτός ο χαρακτήρας του καιρού είναι περισσότερο έντονος στην περιοχή της νησιωτικής και ανατολικής Ελλάδας καθώς δημιουργούν ευστάθεια στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Στην ηπειρωτική Ελλάδα (Ήπειρο, Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα) υπάρχει απομάκρυνση από αυτό το μοτίβο του καιρού καθώς σε περίπτωση που σε ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας υπάρχει ψυχρή μεταφορά παρατηρούνται απογευματινοί όμβροι και καταιγίδες. Η ταχύτητα των μελτεμιών σε μια συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι η ίδια κατά την διάρκεια του εικοσιτετράωρου αλλά μεταβάλλεται αισθητώς. Η ταχύτητα αρχίζει να αυξάνει κατά τις πρωινές ώρες, όπου φθάνει στη μέγιστη τιμή της περίπου την 14η με 15η ώρα της ημέρας και έπειτα ελαττώνεται συνεχώς προς τις απογευματινές ώρες, μέχρι που αυτοί οι άνεμοι εξασθενούν ή πιο συνηθέστερα παύουν εντελώς να πνέουν.

Η ένταση των ανέμων εξαρτάται από την απόσταση των βαρομετρικών συστημάτων μεταξύ τους δηλαδή όσο πιο κοντά έρχονται οι ισοβαρείς τους τόσο αυξάνεται η ένταση τους καθώς περιορίζεται ο χώρος εκτόνωσής τους και από τη διαφορά πίεσης των κέντρων των δύο βαρομετρικών συστημάτων. Όσο αυξάνεται η διαφορά πίεσης μεταξύ τους, λόγω ισχυρού χαμηλού ή/και υψηλού, τότε αυξάνεται και η ένταση των ανέμων. Γενικά στα πελάγη η ένταση είναι μεγάλη, ενώ όσο προχωράμε από τις ακτές προς το εσωτερικό της χερσονήσου η ένταση καθώς και η συχνότητα αυτών καθίστανται όλο και μικρότερες.