Κάτι παραπάνω από σαφής ήταν η στήριξη που παρείχε σε πολλαπλά επίπεδα στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός  υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία αφενός, μεν, να μην συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και αφετέρου να μην επιχειρήσει να πραγματοποιήσει κάποια κίνηση κοντά στο Καστελόριζο αφού, όπως είπε, χαρακτηριστικά το Σάββατο το βράδυ «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».

Παράλληλα διεμήνυσε ότι «η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί. Οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου». «Δεν μπορεί να επιτραπεί στη Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του.
Ο Μάικ Πομπέο έστειλε, μέσα σε μια ήμερα και πολλαπλά μηνύματα για την οικονομία με πιο ξεκάθαρη τη δήλωσή του στην ΕΡΤ ότι «αν ήμουν επιχειρηματίας σίγουρα θα επένδυα στην Ελλάδα» στην οποία συμπλήρωσε – επαινώντας την κυβέρνηση – ότι «παρακολουθώ αυτή την κυβέρνηση εδώ και τρεις μήνες που ανέλαβε και έχει ήδη βάλει τη χώρα στη σωστή πορεία από οικονομικής απόψεως».

«Γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα, όλα πηγαίνουν καλά και δουλεύουμε πολύ σκληρά, οι μηχανές έχουν ανάψει για τα καλά. Οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» είχε πει νωρίτερα ο Πομπέο και στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.