Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠρος εξεταστική για Ανδρουλάκη και ΚΚΕ οδεύει η Βουλή - Σήμερα η...

Προς εξεταστική για Ανδρουλάκη και ΚΚΕ οδεύει η Βουλή – Σήμερα η ψηφοφορία, την άλλη Δευτέρα οι εργασίες – Οι στρατηγικές και τα στοιχήματα

Γενικός εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ στη σημερινή συζήτηση θα είναι ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης. Είναι αιχμηρός στον πολιτικό του λόγο αλλά έχει κεντρώο προφίλ.

Σε μια Εξεταστική Επιτροπή η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών από την ΕΥΠ και από το ύποπτο λογισμικό Predator του τότε ευρωβουλευτή και υποψήφιου για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021, και τις συνακροάσεις στο ΚΚΕ, το 2016, φαίνεται ότι θα καταλήξει η σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.

Το ΠΑΣΟΚ που έχει και την πρωτοβουλία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην πρόταση του, να υπάρξει διεύρυνση στο χρόνο ώστε να συμπεριληφθεί και η καταγγελία του ΚΚΕ καθώς όπως έχει δηλώσει ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις.

Έως τον Οκτώβριο

Με τις διαδικασίες εξπρές που φαίνεται να τρέχουν οι υποκλοπές, το πιο πιθανό είναι μετά την σημερινή ψηφοφορία, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής σε σώμα και από την επόμενη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν οι εργασίες της. Εφόσον θα είναι εστιασμένη σε συγκεκριμένες περιόδους δεν αναμένεται να έχει μακρά διάρκεια, το πολύ να φτάσει τους δύο μήνες, έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Από Σαμαρά – Βενιζέλο

Η ΝΔ θα προτείνει την διεύρυνση του χρόνου μέχρι το 2012, να συμπεριληφθεί, δηλαδή, η περίοδος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη το απέρριψε κατηγορηματικά και αντιπρότεινε στη ΝΔ να κάνει χωριστή Εξεταστική. «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που διεξήχθη την Παρασκευή. «Για να τελειώνουμε με τους φθηνούς αντιπερισπασμούς» τόνισε. «Θέλετε κ. Μητσοτάκη να ελέγξετε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ; Κάντε Εξεταστική ξεχωριστή μόνο για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Όσες εξεταστικές θέλετε. Αφήστε τα κόλπα και τις μαφιόζικες πρακτικές. Φτιάξτε Εξεταστική για την περίοδο 15-19 και μόνο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Η έρευνα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη θα γίνει αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα».

Πρώην διοικητές

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ δεν θα προχωρήσει σε δική της Εξεταστική γιατί θα ήταν σαν να ακύρωνε το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ζητάει εξεταστικές, το οποίο με δική της πρωτοβουλία πέρασε στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Ως πλειοψηφία, όμως, θα έχει το δικαίωμα να καλέσει στην Εξεταστική όποια πρόσωπα κρίνει ότι θα μπορούσαν να φωτίσουν την διερεύνηση των πρακτικών που ακολουθούσε η ΕΥΠ διαχρονικά.

«Να έρθει και ο κ. Ρουμπάτης (ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ), να έρθει και ο κ. Δραβίλας, ο οποίος υπήρξε ο Διοικητής της ΕΥΠ επί Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. «Διότι διαπιστώνω ότι στις τελευταίες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ ξεχνάτε τον κ. Βενιζέλο και επιμένετε να αναφέρεστε στη διακυβέρνηση του 2012-2014 ως «διακυβέρνηση Σαμαρά». Να έρθουν, λοιπόν, όλοι στην Επιτροπή Θεσμών και στη συνέχεια, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο στην Εξεταστική Επιτροπή, να μας διαφωτίσουν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν αυτοί τέτοιες λεπτές υποθέσεις».

Οι εισηγητές

Γενικός εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ στη σημερινή συζήτηση θα είναι ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης. Είναι αιχμηρός στον πολιτικό του λόγο αλλά έχει κεντρώο προφίλ. Την κεντρική μάχη θα δώσουν από το ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Καστανίδης και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για την θέση του προέδρου της Εξεταστικής που θα προέρχεται από την ΝΔ συζητείται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που συμμετέχει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Ανδρουλάκης καλεί Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εκείνος έδωσε την εντολή για να παρακολουθηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να ελέγξει τις εσωκομματικές εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν το είπε ευθέως αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έχει την απόλυτη ευθύνη. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να καλέσει στην Εξεταστική και τον κ.Μητσοτάκη.

«Σταματήστε, κ. Μητσοτάκη, να περιφρονείτε ευθέως τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Θέλατε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία και αποτύχατε» τόνισε. «Ισχυρίζεται ακόμη ο κ.Μητσοτάκης ότι δεν μπορεί να πει δημοσίως τους λόγους παρακολούθησης. Είναι νόμιμο και ηθικό λέει αυτό, ενώ συγχρόνως το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ανοησίες εμπλέκοντας τρίτες χώρες, οι οποίες τους διαψεύδουν εκθέτοντας την πατρίδα μας διεθνώς; Και επειδή εξέφρασε μια… αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην Εξεταστική Επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε (σημ.στη προ ημερησίας συζήτηση) , επιλέγοντας ξανά ως μέθοδο διαφυγής την τοξική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα

Τα πρόσωπα

Στην πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρεται ο πρωθυπουργός αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προστεθεί στη συνέχεια. Θα κληθούν επίσης:

α) Ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης
β) Ο καθαιρεθείς διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων.
γ) Η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών κ. Βασιλική Βλάχου.
δ) Ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης.
ε) Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ Χρήστος Ράμμος.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: