Εντονη είναι η ανησυχία για τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δείχνουν πλέον ξεκάθαρα την πίεση από το «βάρος» των κρουσμάτων.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσηλευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν αύξηση κατά 15% σε διάστημα μίας εβδομάδας, ξεπερνώντας πλέον τους 300 συνολικά – έως χθες ανέρχονταν σε 301. Παράλληλα, οι νέες εισαγωγές παρουσιάζουν αυξητική τάση και περίπου 250 ασθενείς την ημέρα μπαίνουν για νοσηλεία τις τελευταίες ημέρες, με ποσοστό μεγαλύτερο του 65% να είναι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι την εβδομάδα αυτή τα νούμερα θα είναι μεγάλα τόσο όσον αφορά στα κρούσματα όσο και στους λεγόμενους «σκληρούς» δείκτες, ενώ η κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών -530 κρούσματα μεταλλάξεων συνολικά έως χθες- επιβάλλουν νέες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προσανατολίζεται προς τη σύσταση για χρήση διπλής μάσκας σε χώρους έντονου συγχρωτισμού, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 301 διασωληνωμένους για όλη την Ελλάδα, αριθμός αυξημένος κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή, όταν οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 262, και κατά 21% συγκριτικά με το προηγούμενο Σάββατο, ημέρα που οι ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ήταν 249. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 70 έτη και το 86,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και πάνω.

Η αυξητική τάση την διασωληνωμένων και των νοσηλειών στα νοσοκομεία είναι αναμενόμενη, ως αποτέλεσμα της έξαρσης των κρουσμάτων που εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκονται σε τετραψήφιο… επίπεδο. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία το Σάββατο ανήλθαν σε 248, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να ανέρχεται σε 221 ασθενείς. Την Παρασκευή, πανελλαδικά οι εισαγωγές ανήλθαν σε 254, με τις 169 εξ αυτών, ποσοστό 66% δηλαδή, να είναι στα νοσοκομεία της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή της ευρύτερης Αττικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως και την Παρασκευή η πληρότητα των ΜΕΘ κορονοϊού στην Αττική ήταν στο 83%.

Οπως εξήγησαν οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Παρασκευής, μία με δύο εβδομάδες θα καταγράφεται αύξηση στις ΜΕΘ και στους θανάτους, δείκτης ο οποίος αναμένεται να «σκληρύνει» και άλλο και οι ημερήσιες καταγραφές θανάτων να ανέβουν.

Παράλληλα με τους δείκτες των νοσοκομείων και των θανάτων, υψηλοί αναμένονται αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί και των κρουσμάτων. Οι ειδικοί, μάλιστα, προειδοποιούν για επέκταση της διασποράς εν μέσω κακοκαιρίας καθώς τα μέλη των οικογενειών θα «κλειστούν» μέσα στα σπίτια τους. Χθες, ανακοινώθηκαν 662 νέα περιστατικά κορονοϊού. Τις Κυριακές παραδοσιακά τα νέα κρούσματα είναι λιγότερα, λόγω μικρότερου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων. Ειδικότερα, σε ένα 24ωρο διενεργήθηκαν 19.694 τεστ (12.378 μοριακά και 7.316 rapid). Το Λεκανοπέδιο Αττικής εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, συγκεντρώνοντας τις μισές μολύνσεις της Covid-19. Πιο αναλυτικά, χθες στην Αττική εντοπίστηκαν 332 περιστατικά, από τα οποία τα 89 εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας και τα 53 στον Πειραιά.

Η Αχαΐα ξεπέρασε χθες τη Θεσσαλονίκη σε αριθμό νέων κρουσμάτων. Οι δύο περιοχές κατέγραψαν 59 και 53 θετικές διαγνώσεις αντίστοιχα, οι οποίες δείχνουν το υψηλό ιικό φορτίο της Αχαΐας. εάν αναλογιστεί κανείς τα μεγέθη των δύο περιφερειακών ενοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο η Αχαΐα βρίσκεται σε σκληρό lockdown με κλειστό λιανεμπόριο και σχολεία.

Τη στιγμή που οι μολύνσεις κορονοϊού αυξάνονται, ανοδική είναι η πορεία και των μεταλλαγμένων στελεχών. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Sars-CoV-2, εντοπίστηκαν επιπλέον 93 κρούσματα του λεγόμενου βρετανικού στελέχους και επιπλέον ένα του νοτιοαφρικανικού.

Συνολικά, στην Ελλάδα τα δείγματα που έχουν εντοπιστεί θετικά στις μεταλλάξεις ανέρχονται σε 530, συμπεριλαμβανομένων έξι μιας μετάλλαξης που βρίσκεται στα μινκ -πρόκειται για παλαιότερα δείγματα τα οποία απλά χθες ενσωματώθηκαν στο σύνολο-, καθώς και 22 τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη δύο αμινοξέων στο γονίδιο της ακίδας του ιού. Οπως εξηγούν στον «Ε.Τ.» οι επιστήμονες που αναλύουν τα δείγματα για μεταλλάξεις, αυτή η έλλειψη συναντάται στη βρετανική μετάλλαξη. Η διαφορά είναι ότι αυτά τα 22 δεν είχαν τις υπόλοιπες μεταλλάξεις που στο σύνολό τους συναποτελούν το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος.

Προς τη χρήση διπλής μάσκας σε χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προσανατολίζονται και οι Ελληνες ειδικοί με σκοπό την αναβάθμιση της προστασίας για την Covid-19. Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ακόμη και προς το τέλος της εβδομάδας αυτής μπορεί να εισηγηθούν τη διπλή «ασπίδα» -χειρουργική μάσκα από μέσα, υφασμάτινη από πάνω- για τον πανδημικό ιό.

«Οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας προς το παρόν δεν έχουν αλλάξει στη χώρα μας, αλλά ομάδα της Επιτροπής μας έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί σχετικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, με μέλη της Επιτροπής να επιβεβαιώνουν σε δημόσιες δηλώσεις τους ότι έρχεται η σύσταση για διπλή μάσκα και να εξηγούν τη σημασία της.

«Εχει αρχίσει και συζητιέται το θέμα της διπλής μάσκας και όχι μόνο στους κλειστούς χώρους, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και λοιπά. Σε αυτούς τους χώρους μια πιο έξυπνη τακτική στη χρήση μάσκας συζητιέται και παγκοσμίως. Θα μπορούσε λοιπόν να συστήσει κανείς τη χρήση αυτής της λεγόμενης διπλής μάσκας, μια χειρουργική μάσκα από μέσα και απ’ έξω μια υφασμάτινη, ούτως ώστε να καλύπτει πλήρως και να εμποδίσει την είσοδο των σταγονιδίων. Σε αυτούς τους κλειστούς χώρους η χρήση τέτοιου είδους μάσκας είναι χρήσιμη και προφυλάσσει σε ένα ποσοστό. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να ελαττώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης», επεσήμανε (ΘΕΜΑ 104,6) ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.