Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΡένα Δούρου: Αίρεται η ασυλία της για τη φωτιά στο Μάτι

Ρένα Δούρου: Αίρεται η ασυλία της για τη φωτιά στο Μάτι

Την άρση της ασυλίας της Ρένας Δούρου αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από αίτημα και της ιδίας, προκειμένου να συνεχίσει η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Η τραγωδία θα είναι για πάντα χαραγμένη στη ψυχή μου και τη σκέψη μου» δήλωσε η ίδια, παίρνοντας τον λόγο.

Υπογράμμισε επίσης ότι το καθ’ ύλην αρμόδιο Σώμα ασφάλειας για την καταστολή δασικών πυρκαγιών, διάσωσης των πολιτών ελέγχεται και αυτό για το πόσο επιτέλεσε τα καθήκοντά τους.

«Αποτελεί όμως αντικειμενική πολιτική ευθύνη, που πάει μακριά πίσω στο χρόνο, το γεγονός ότι η πολιτεία δεν εκσυγχρόνισε το Πυροσβεστικό Σώμα ώστε να έχει ικανή επάρκεια αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς, ακόμα και σε εξαιρετικές και σπανίως αντίξοες συνθήκες, όπως στο Μάτι», είπε η Ρένα Δούρου η οποία τόνισε ότι «από το θεσμικό πλαίσιο, προκύπτει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει την αρμοδιότητα του σχεδιασμού, της διεύθυνσης και του συντονισμού της όλης επιχείρησης κατάσβεσης κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς και διάσωσης των πολιτών» και όλοι οι άλλοι φορείς δρουν υποβοηθητικά ανταποκρινόμενοι σε ό,τι τους ζητήσει η έχουσα το γενικό πρόσταγμα Πυροσβεστική.

«Είναι βαθιά η πεποίθησή μου ότι η δικαιοσύνη οφείλει να αντιμετωπίζει τα πολιτικά πρόσωπα χωρίς διακρίσεις, όπως ακριβώς όλους τους πολίτες. Ειδικά αν το πολιτικό πρόσωπο προΐσταται μιας συλλογικής οντότητας η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση άδικου αποτελέσματος για τους πολίτες, είναι μονόδρομος η διαλεύκανση της υπόθεσης, από τους φυσικούς δικαστές», είπε η Ρένα Δούρου.

Η αντίδραση της Κωνσταντοπούλου

«Το έγκλημα στο Μάτι εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα, όχι μόνο στο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Υπήρξαν κορυφαίες κεντρικές κυβερνητικές και πρωθυπουργικές ευθύνες οι οποίες αναλήφθηκαν μόνο λεκτικά», είπε με νόημα η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και υπενθύμισε τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη αλλά «έπειτα ουδέν συνέβη».

Κατήγγειλε επίσης ότι έγιναν ακραίες παρεμβάσεις στο έργο δικαιοσύνης «από τον ρόλο που διαδραμάτισε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου, η οποία επιχείρησε να διακόψει την προκαταρκτική εξέταση και να αναστείλει την κλήση υπόπτων», «στον ρόλο που διαδραμάτισε η διορισμένη από την κυβέρνηση, Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου, η οποία επίσης ενεπλάκη για την αναστολή των ερευνών», «στον ρόλο που διαδραμάτισε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Κοντονής παραγγέλλοντας αντί να ελεγχθούν οι πολιτικές κυβερνητικές, υπηρεσιακές, αυτοδιοικητικές ευθύνες, να ελεγχθούν τα θύματα για αυθαίρετα». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε δε ότι η διάσταση του εγκλήματος στο Μάτι είναι κακουργηματική.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments