Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡεύμα: Σχέδιο με τιμές προ πολέμου - Στο «τραπέζι» συνδυαστική παρέμβαση

Ρεύμα: Σχέδιο με τιμές προ πολέμου – Στο «τραπέζι» συνδυαστική παρέμβαση

«Γράφουν-σβήνουν» στην κυβέρνηση το σχέδιο για το ρεύμα -Αναμένεται κάποιου είδους πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, με παράλληλη επιδότηση της διαφοράς με την τιμή αγοράς στους παραγωγούς

Με την ακρίβεια και τις τιμές του ρεύματος να αποτελούν πολιτικό βαρίδι για την κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι έρευνες (Alco για το Open), στο Μέγαρο Μαξίμου γράφουν και σβήνουν τις λεπτομέρειες του εθνικού σχεδίου παρέμβασης στο ρεύμα, προκειμένου οι καταναλωτές να πάρουν ουσιαστική ανάσα.

Αυτό ήταν και το πνεύμα της χθεσινής κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψης που έγινε. Ενδεικτικό της σπουδής είναι το γεγονός ότι η σύσκεψη προγραμματίστηκε αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα από την Αλεξανδρούπολη, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε επιστρέψει την προηγούμενη μέρα από τις Βρυξέλλες. Σε αυτή εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου συμμετείχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος ήταν παρών και σε όλες τις προηγούμενες σχετικές συσκέψεις και είναι επιφορτισμένος με την εξεύρεση των πόρων για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως έχει γράψει το protothema.gr, το κόστος ως το τέλος του έτους προσδιορίζεται στην περιοχή των 2-2,5 δισ, με την προοπτική η στήριξη να συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2023.

Χονδρική και επιδοτήσεις

Στην πραγματικότητα, στην κυβέρνηση χρειάζονται χρόνο διότι επεξεργάζονται ένα σύνθετο σενάριο παρέμβασης, με τον βασικό γνώμονα ότι ο νέος μηχανισμός θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός και να μειώνει τα τιμολόγια στα προ πολέμου επίπεδα. Φαίνεται, δε, ότι οι ασκήσεις επί χάρτου είναι σύνθετες, διότι εξετάζεται ένα πιο «συνδυαστικό» μοντέλο.

Ένα σκέλος της παρέμβασης θα είναι σε, κάθε περίπτωση, κάποιου είδους πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, με παράλληλη επιδότηση της διαφοράς με την τιμή αγοράς στους παραγωγούς, ώστε να «χτυπηθεί» το πρόβλημα στην πηγή. Την ίδια ώρα, όμως, στο τραπέζι είναι και η συνέχιση των επιδοτήσεων, με παράλληλη διεύρυνση των κριτηρίων και για τις καταναλώσεις πάνω από τις 300 MwH. Το επίδικο, αυτή την ώρα, είναι η αναλογία του μείγματος της παρέμβασης, καθώς το σχήμα της συμπαρασύρει και το κόστος. Μάλιστα, σε ένα μέρος του το σχέδιο μπορεί να έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, όχι, βεβαίως, στο σκέλος της παρέμβασης στη χονδρική. Και μπορεί η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να παρέμβει, οι πόροι του προϋπολογισμού, όμως, και του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που θα επιστρατευτούν δεν είναι ανεξάντλητοι, εξ ου και οι υπολογισμοί είναι συνεχείς.

Το ότι η παρέμβαση είναι στο τελικό της στάδιο και οι ανακοινώσεις ante portas φάνηκε χθες, πάντως, και από τη σιγή ιχθύος των κυβερνητικών στελεχών και των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, με κανέναν να μην θέλει να πάρει τον «μουντζούρη» μιας πιθανής διαρροής.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: