Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣεισμικές έρευνες: Μεγάλες προσδοκίες από τα κοιτάσματα σε Ιωάννινα και Κρήτη –...

Σεισμικές έρευνες: Μεγάλες προσδοκίες από τα κοιτάσματα σε Ιωάννινα και Κρήτη – «Σιγή ιχθύος» από την Τουρκία

Σιγή ιχθύος» από την Τουρκία για τις σεισμικές έρευνες που ξεκίνησε η Ελλάδα

Πραγματικότητα αποτελούν οι σεισμικές έρευνες από την ExxonMobil σε Κρήτη και Πελοπόννησο για την διερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Την Δευτέρα εκδόθηκε η ναυτική οδηγία (NAVTEX) για τη δέσμευση των περιοχών που θα γίνουν οι έρευνες και ήδη το πλοίο Sanco Swift άνοιξε πανιά και βρίσκεται στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πελλοπονήσου και δυτικά της Κρήτης.

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν δύο χρόνια δηλαδή μέχρι το 2024 στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διερευνητικές γεωτρήσεις και αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, εκτιμάται ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλες εταιρείες όπως αποκαλύπτει στο MEGA o διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος ενώ το μέγεθος των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει την εθνική κατανάλωση.

Το ελληνικό δημόσιο εφόσον εκπληρωθεί το όνειρο των υδρογοανθράκων αναμένεται να λαμβάνει το 50% των κερδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα του ομίλου για το τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε την άμεση έναρξη τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή «Ιόνιο».  «Η ερμηνεία των δεδομένων από τα σεισμικά δύο διαστάσεων ολοκληρώθηκε, έχουμε αρκετά στοιχεία για να προχωρήσουμε σε τρισδιάστατες έρευνες τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα καλύψει τις ανάγκες τις Ελλάδας για 10 χρόνια

Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ελλάδος για 10 έτη, εφόσον επαληθευτεί από τα πραγματικά δεδομένα, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ για τα κοιτάσματα της Κρήτης δήλωσε ότι εάν τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση το 2025.

Ιωάννινα

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, για το κοίτασμα των Ιωαννίνων που έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες από την Energean θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση (στεριά) το 2023. «Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό».

«Τα έσοδα εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο. Θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης. Όταν μιλάμε για πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισεκ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισεκ. ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισεκ. ευρώ με σημερινές τιμές» δήλωσε δε ο κ. Σκρέκας, διευκρίνισε ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν και δεν ξέρουμε αν έχουμε αυτές τις ποσότητες.

Κρήτη

Για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως υπήρξε προετοιμασία ώστε οι σεισμικές έρευνες να γίνουν με τα καλύτερα δεδομένα και με μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση για την προστασία του περιβάλλοντος» ξεκαθάρισε.

«Από το 2011 έως το 2020 είχαμε έρευνες σε μόλις δύο περιοχές από το 2021 έως το 2022 κάναμε έρευνες σε πέντε περιοχές» δήλωσε. Αποσαφήνισε ότι η πανδημία μηδένισε τις τιμές των υδρογονανθράκων με αποτέλεσμα να σταματήσουν τις έρευνες οι εταιρείες. «Η TOTAL αποχώρησε και είδε την ευκαιρία η ExxonMobile, ενώ η Helleniq Energy συνέχισε να στηρίζει την προσπάθεια» είπε.

Όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, για να υπάρχουν εταιρείες που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν τεράστια ποσά, και να προχωρήσουν σε ακριβή δοκιμαστική γεώτρηση έχουν βάσιμα στοιχεία. «Για να επενδύσουν οι δυο εταιρείες προσδοκούν, θεωρούν, ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρουν ένα μεγάλο αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου, ίσως ένα από τα τελευταία μεγάλα στην Ανατολική Μεσόγειο» παρατήρησε μάλιστα.

«Το 2025, εφόσον τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή, και εφόσον η δοκιμαστική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα σεισμικά δεδομένα να προχωρήσουμε το 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις δυόμισι χρόνια αφότου έχει υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να έχουμε την 1η παραγωγική γεώτρηση, σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

Σεισμικές έρευνες

 

Πώς παρακολουθεί η Τουρκία τις ελληνικές έρευνες για φυσικό αέριο

Στην Τουρκία παρακολουθούν πάρα πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ειδικά το θέμα των ερευνών φυσικού αερίου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, γύρω από την Κρήτη. Η Κρήτη είναι πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Τουρκία και με τις έρευνες και με το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων.
Στην Τουρκία θεωρούν ότι η Ελλάδα παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στην Κρήτη και το κλίμα που καλλιεργούν κανάλια και Τύπος είναι ότι θα υπάρξει αντίδραση από την Άγκυρα, δηλαδή ότι θα στείλει πλοία στη Λιβύη ή ότι η Τουρκία θα βάλει την Τρίπολη να αντιδράσει εναντίον της Ελλάδας, εφόσον δεν έχει οριστεί ΑΟΖ στις περιοχές που θα γίνουν οι έρευνες.
Η μεγάλη αντίδραση και η μεγάλη συζήτηση, ωστόσο, στην Τουρκία είναι για το θέμα των 12 μιλίων. Θεωρείται βέβαιο ότι αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, έστω μόνο στην Κρήτη, σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα αντιδράσει άμεσα.

Προτρέπουν, μάλιστα, κάποιοι την κυβέρνηση να μη δεχτεί επέκταση χωρικών υδάτων κάτω από την Κρήτη, ούτε πουθενά, διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προηγούμενο, εναντίον της Τουρκίας. Και η παρουσία της Αμερικής, πάντως λένε, δεν πρόκειται να τρομάξει την Τουρκία.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments