Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣτρατηγική ολόπλευρης διεύρυνσης και νίκης

Στρατηγική ολόπλευρης διεύρυνσης και νίκης

Ολόπλευρο πολιτικό άνοιγμα επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία στην τελική ευθεία για τις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Η διεύρυνση που οικοδομεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά τους παραδοσιακά κεντρώους ψηφοφόρους, τους «σκληροπυρηνικούς» δεξιούς και όσους ψήφιζαν παλαιότερα Νέα Δημοκρατία, αλλά για διάφορους λόγους έχουν εγκαταλείψει το κόμμα μέσα στα χρόνια της οκταετούς κρίσης.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι την ευρύτερη αυτή περίοδο η Ν.Δ. έχασε περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2007 την είχαν ψηφίσει 2.994.979 πολίτες, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 πήρε 1.526.400 ψήφους.

Το άνοιγμα προς τα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται τόσο με πρόσωπα όσο και με θέσεις. Ανάμεσα σε αυτές, εμβληματικής σημασίας, βέβαια, είναι η κάθετη και τεκμηριωμένη αντίθεση της Ν.Δ. στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως αυτή εκφράστηκε εξαρχής.

Χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή στο Συνέδριο της Ν.Δ. αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα:

«Αν ήταν λίγο πιο εξοικειωμένος με την ιστορία της πατρίδας μας, με τους αγώνες που οι πρόγονοί μας έκαναν για να γίνει η Μακεδονία ελληνική και η Ελλάδα αυτό που είναι σήμερα, δεν θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη να μας πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε τη Μακεδονία». Την ίδια ημέρα, συμβολική στην κατεύθυνση αυτή ήταν η ομιλία του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου στο «γαλάζιο» Συνέδριο, ο οποίος οριοθέτησε τον λεγόμενο νέο πατριωτισμό:

«… ο απολύτως υπεύθυνος πατριωτισμός που θα παράγει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Και όχι ένας άκρατος λαϊκισμός που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα για ιδιοτελείς σκοπούς».

Ούτε βέβαια είναι τυχαία η έντονη κινητικότητα στην Πειραιώς σε σχέση με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις: Την «απαράδεκτη υφαρπαγή των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας από το αλβανικό κράτος» κατήγγειλε από το βήμα του Συνεδρίου της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε στείλει επιστολή στον επίτροπο Γιοχάνες Χαν, κάνοντας λόγο για «ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας», ενώ την περασμένη Τρίτη συναντήθηκε στο γραφείο του με τον πρόεδρο της Ομόνοιας Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, και με εκπροσώπους των βορειοηπειρωτικών φορέων. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, απέναντί τους ότι σύντομα θα επισκεφθεί τα χωριά της μειονότητας.    

Προσχωρήσεις 

Το άνοιγμα προς το Κέντρο συνεχίστηκε αυτή την εβδομάδα με την ένταξη στη Ν.Δ. του Χάρη Θεοχάρη. «Αποφάσισα να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τις κεντρώες δυνάμεις και να συστρατευθώ στον αγώνα του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Είχαν προηγηθεί οι προσχωρήσεις του Ιάσονα Φωτήλα, της Κατερίνας Μάρκου και του Γιώργου Κατσιαντώνη, ενώ ισχυρή πιθανότητα υπάρχει θα ακολουθήσουν με το νέο έτος ακόμα δύο κεντρώοι βουλευτές, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς.

Χαρακτηριστικά διεύρυνσης προς το Κέντρο είχε και το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το τελευταίο πριν από τις τετραπλές κάλπες του 2019. Δεν είναι τυχαίο ότι προσκλήθηκαν και μίλησαν, επαινώντας τον Κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές του, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ., η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Βάσω Κιντή, υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι το 2014, ο Μάνος Ματσαγγάνης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το Ποτάμι το 2015, και ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις, Κυριάκος Πιερρακάκης, πρώην μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερη έμφαση, ωστόσο, δίνεται και σε όλους -από τα στελέχη μέχρι τους απλούς ψηφοφόρους- όσοι ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν και αποστασιοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

«Διαγενεακό κάλεσμα συστράτευσης» το αποκάλεσε  στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ.

Ενδεικτική στην κατεύθυνση αυτή είναι η συνάντηση, την παραμονή μάλιστα της έναρξης του Συνεδρίου, του Κ. Μητσοτάκη με τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του 12ου Συνεδρίου στο κλείσιμο της ομιλίας του την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώπιον 3.000 συνέδρων, είπε χαρακτηριστικά: «Στη μάχη που έρχεται, στις μάχες που έρχονται, καλώ σε συστράτευση όλους τους παλαιούς συμμαχητές που μας εγκατέλειψαν στην πορεία.

Για λόγους, ενδεχομένως, δικαιολογημένους. Ζητώ, όμως, και κάτι ακόμα, από τα εκατομμύρια των απογοητευμένων που γύρισαν συνολικά την πλάτη στην κάλπη: να σκεφτούν ότι η δική τους αδράνεια, η δική τους μη συμμετοχή, αποθρασύνει τους εχθρούς της Δημοκρατίας».

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments