Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΤαγίπ Ερντογάν: Συνεχίζει τις προκλήσεις ο μικρός Σουλτάνος - Οι επόμενες κινήσεις...

Ταγίπ Ερντογάν: Συνεχίζει τις προκλήσεις ο μικρός Σουλτάνος – Οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που βάζει απέναντί της την Τουρκία.

Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για μια ακόμη μέρα ανέβασε στο κόκκινο την  έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «δεν αντιλαμβάνεται αυτό το παιχνίδι ή οικειοθελώς έχει αναλάβει τον ρόλο του κομπάρσου», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα άλλων.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που βάζει απέναντί της την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε στην Μικρασιατική Καταστροφή, απειλώντας ότι η Ελλάδα «θα πάθει ό,τι έπαθε στο παρελθόν».

«Βρεθήκαμε στη Σμύρνη και με αφορμή την άσκηση Efes 2022 και στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο σε αυτούς που πρέπει. Συναντήσαμε και τις τοπικές οργανώσεις μας στη Σμύρνη. Γνωρίζουμε και έχουμε αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται εναντίον της χώρας μας, μέσω της Ελλάδας που γίνεται κακομαθημένη και πάλι όπως και στο παρελθόν» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Είμαστε αυτοί που αποδείξαμε ότι το να υπηρετούμε την Κωνσταντινούπολη είναι το ίδιο σημαντικό με το να την κατακτάς», πρόσθεσε.

Οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας

Στην Αθήνα φτάνουν πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, δύο είναι οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας που θα απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η πρώτη πρωτοβουλία που αναμένεται σε διπλωματικό επίπεδο είναι η χρήση των επίσημων διαύλων οι οποίοι υφίστανται στον ΟΗΕ προκειμένου η Τουρκία να κοινοποιήσει και σε διεθνές επίπεδο τη θέση της περί ύπαρξης νησιών «ακαθόριστης κυριαρχίας» στο Αιγαίο, τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».

Είναι ακόμα ασαφές αν η Άγκυρα θα επιλέξει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση κλιμάκωσης μέσω επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, απαντώντας στην τελευταία που κατετέθη από τις ελληνικές αρχές στις 25 Μαΐου ή με κάποιον άλλο τρόπο.

Υπερπτήση UAV πάνω από την Κανδελιούσσα

Την ίδια στιγμή, σήμερα Τετάρτη, στις 10:37, ένα μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος UAV πραγματοποίησε υπερπτήση, πάνω από την νήσο Κανδελιούσσα στα 19.000 ποδιά, στην περιοχή της Νισύρου.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Έρευνες ανάμεσα σε Ρόδο και Κρήτη;

Η δεύτερη πρωτοβουλία που συζητείται εντός της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες που καταφθάνουν στην Αθήνα, είναι η αδειοδότηση της κρατικής Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) για έρευνες ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη, δηλαδή στη περιοχή δυτικά του 28ου μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει νοητά το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων.

Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε ακραία κλιμάκωση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη σεναρίων ανάλογων με εκείνο της περιόδου Αυγούστου – Νοεμβρίου 2020, με μια κρίσιμη διαφορά: Στην περίπτωση ανατολικά του 28ου μεσημβρινού υπήρχε μόνο το Καστελόριζο, ενώ στα δυτικά υπάρχει μια συστάδα νήσων και νησίδων, την κυριαρχία των οποίων η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά.

Είναι φανερό ότι όσο ο Ερντογάν πιέζεται στο εσωτερικό θα επιχειρεί να βρει λύσεις από τις κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα. Οι εκλογές του 2023 είναι αυτό που βαραίνει τον Τούρκο πρόεδρο αφού η δημοσκοπική εικόνα του κόμματος του είναι άσχημη. Γι’ αυτό, η Αθήνα ετοιμάζεται και για σπασμωδικές κινήσεις και αποφάσεις που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments