Ύστερα από τέσσερις δεκαετίες το βασικό όπλο μάχης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το θρυλικό G3Α3 που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη στρατιωτική θητεία εκατομμυρίων Ελλήνων, με σκοπιές, ασκήσεις, βολές, “σκηνάκια”, εφόδους, αντάρτες, μπαίνει σε διαδικασία αναβάθμισης, χρειάζεται όμως ;

Το θρυλικό τουφέκι G3A3 του Ελληνικού Στρατού ετοιμάζεται να υποστεί μεγάλη αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, καθώς σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», το αναβαθμισμένο τουφέκι θα φέρει μεταξύ άλλων πτυσσόμενο κοντάκιο, βελτιωμένη λαβή και δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό ερυθράς κηλίδος, φακός.

Πρόκειται για αλλαγές που θα το κάνουν πιο εύχρηστο και συνακόλουθα πιο αποτελεσματικό σε συνθήκες μάχης. Στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι το νέο τροποποιημένο τυφέκιο G3A3 σε τέσσερα χρόνια από τώρα να χρησιμοποιείται ευρέως από τους στρατιώτες. Το πρόγραμμα αναβάθμισης το οποίο έχει αναλάβει το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ξεκινήσει και έχει εκδοθεί και σχετική οδηγία.

Στην σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του G3A3 περιλαμβάνεται η αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαστικού χειροφυλακτήρα με άλλον από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, με ενσωματωμένες ράγες προσαρμογής Picatinny για την τοποθέτηση απαρτιών όπως τακτικός φακός, κάθετη χειρολαβή με ενσωματωμένο δίποδα, αρτηριούχο. Ακόμα, θα τοποθετηθεί η ράγα Picatinny στο επάνω μέρος του τυφεκίου με σκοπό την προσαρμογή οπτικού σκοπευτικού, καθώς επίσης και πληθώρας άλλων τύπων σκοπευτικών- διοπρών, αλλά και τηλεσκοπικό κοντάκιο τύπου Μ4 των 6 θέσεων. Τέλος θα τοποθετηθεί αορτήρα τριών σημείων.

,

Το αναβαθμισμένο G3A3 – G3A4

Αποσύρονται και τα Στάγιερ

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα , τέλος εποχής αναμένεται να μπει σύντομα και στα φορτηγά Στάγιερ. Τα εκατοντάδες Στάγιερ του ελληνικού στρατού θεωρούνται πλέον πεπαλαιωμένα και καταπονημένα, αφού η ηλικία τους ξεπερνάει τα 40 έτη και κρίνεται ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού. Σχεδιασμός του υπουργείου Άμυνας είναι να αποκτηθούν φορτηγά γενικής μεταφοράς πολύ μικρότερης ηλικίας.

 

Το σχόλιο της Aegina Press : Τo G-3 δυνατό και αξιόπιστο τυφέκιο εφόδου, ωστόσο το διαμέτρημα των 7,62mm χ 51  είναι ξεπερασμένο και σχεδόν όλοι οι στρατοί του ΝΑΤΟ έχουν εδώ και 30 χρόνια έχουν υιοθετήσει το διαμέτρημα των 5,56mm. Στο σύγχρονο πεδίο μάχης ο στρατιώτης χρειάζεται  ισχύ πυρός που εξασφαλίζεται με γεμιστήρες των 30/40 φυσιγγίων ,ή ακόμα και τυμπανοειδή των 100, σε συνδυασμό με πρoσαρμοζόμενο βομβιδοβόλο των 40mm, ώστε μια ομάδα πεζικού των 10  ανδρών να αποτελεί ισχυρή ομάδα κρούσηςσε συνδυασμό με το Μ-249 και  όπλο ΑΤ. Ο Ελληνικός Στρατός θα πρέπει να επιλέξει το Μ-16Α2/Μ-4, ή το G-36.