Η κυβέρνηση εξετάζει ήδη «άλλα κανάλια» δωρεάν διάθεσης – Ποιοι θα το δικαιούνται δωρεάν – Τι θα κάνουν μαθητές και εργαζόμενοι – Αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς

Με φόντο την παραλαβή, σήμερα και αύριο, περίπου 4 εκατομμυρίων οικιακών τεστ αυτοδιάγνωσης (self test) που θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες μέσω των φαρμακείων την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και την άρνηση Φαρμακευτικών Συλλόγων να συμμετάσχουν στη διάθεσή τους, γίνονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους φαρμακοποιούς και με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για τη νέα διαδικασία διανομής των τεστ από τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίζει τη στρατηγική – επιτυχής όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος με τα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν από τον περασμένο Απρίλιο– αυτοδιάγνωσης και αυτοελέγχου των πολιτών έναντι του κορωνοϊού, επιχειρώντας, ωστόσο, νέα χάραξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και του δειγματοληπτικού ελέγχου του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες: Μείωση κατά 73% των νέων κρουσμάτων, κατά 65% των νοσηλευόμενων λόγω Covid και μείωση κατά 53% του δείκτη θετικότητας.

Η νέα χάραξη της στρατηγικής περιλαμβάνει, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, και νέα κανάλια διανομής, με κυριότερο τα σούπερ μάρκετ. Για τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, που συνέβαλαν καταλυτικά στο τεράστιο πρόγραμμα αυτοελέγχου των πολιτών, που ξεκίνησε προ διμήνου, το πρόγραμμα σε ό,τι τούς αφορά ολοκληρώνεται στις 19 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι τις ανακοινώσεις για τη διάθεση των self test έκανε προχθές ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του: «Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από τρία τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα θα λάβουν από τρία τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών που δεν έχουν – εάν δεν απαιτείται για την εργασία τους – υποχρέωση δήλωσης του αποτέλεσματος του οικιακού τεστ»,  διευκρίνισε. Παρότι η ανάρτηση είχε διευκρινιστικό χαρακτήρα, προκάλεσε ντόμινο ανακοινώσεων, αντιδράσεων, συζητήσεων.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αποσαφήνισε μεν ότι ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα η δωρεάν διάθεση self test μέσω των φαρμακείων – κάτι που γνώριζαν και οι φαρμακοποιοί- αλλά ανακοίνωσε παράλληλα ότι «η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Το κανάλι των σούπερ μάρκετ

Διά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη προσδιορίστηκαν ως ενδεχόμενα κανάλια δωρεάν διάθεσης των self test τα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ χθες το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδης είπε πως τα self test θα διανέμονται και από άλλα κανάλια, πέραν των φαρμακείων, και ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει πως η διανομή μπορεί να γίνεται από τα σούπερ μάρκετ».

Ερωτηθείς για πώς θα γίνεται η ταυτοποίηση του δικαιούχου για δωρεάν self test, διαδικασία που σήμερα γίνεται από τους φαρμακοποιούς μέσω ειδικής πλατφόρμας με τη χρήση του ΑΜΚΑ,και φυσικά για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι για να προμηθευτεί δωρεάν το τεστ». Προανήγγειλε δηλαδή μια νέα διαδικασία σε ό,τι αφορά την προμήθεια των τεστ από τους πολίτες μέσω των σούπερ μάρκετ, όπου ο ΑΜΚΑ δεν θα είναι προαπαιτούμενος.

Στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου επισήμαναν στο protothema.gr, ότι η διανομή των self test ως ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω των φαρμακείων έχει ρυθμιστεί νομοθετικά από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και πως η αλλαγή της διαδικασίας όπως φαίνεται να τη δρομολογεί το υπουργείο Ανάπτυξης προϋποθέτει εκ νέου χαρακτηρισμό του προϊόντος και της διάθεσής του.

Ο όγκος των τεστ που πρέπει να διακινηθούν μέσω των καναλιών διανομής είτε αυτά είναι τα φαρμακεία είτε τα σούπερ μάρκετ είτε και άλλα, αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα. Έχουν διανεμηθεί συνολικά 24.385.261 self test σε 4.284.111 πολίτες. Εχουν πραγματοποιηθεί 17.877.723 ψηφιακές δηλώσεις από 3.384.731 πολίτες και κατόπιν μοριακού ή rapid τεστ έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά κρούσματα 30.605 πολίτες.

Το δίκτυο των 10.500 φαρμακείων είναι ευρύτερο από εκείνο των σούπερ μάρκετ. Όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός του υπουργείου Ανάπτυξης βασίζεται και στο ότι θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων το επόμενο διάστημα, κυρίως λόγω των εμβολιασμών, και συνεπώς θα απαιτείται μικρότερος αριθμός τεστ σε σύγκριση για παράδειγμα με τα 4 – 6 εκατ. Τεστ που διακινούνται κάθε εβδομάδα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει συζητήσει το θέμα της μη διενέργειας self test σε πλήρως εμβολιασμένους και αφού έχει περάσει ένα ικανό διάστημα από τη δεύτερη δόση. Μέχρι χθες οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις ήταν 2.506.621 – συνάγεται ότι αφαιρείται ένας μεγάλος αριθμός πολιτών από τη διαδικασία αυτοελέγχου, που θα μεγαλώνει συνεχώς. Επιπλέον, με το κλείσιμο των σχολείων από την υποχρέωση του self testing βγαίνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Πρόσβαση στον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο θεωρείται βέβαιο πως θα έχουν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι «αιχμής», όπως είναι οι εργαζόμενοι στην εστίαση, τον τουρισμό, καθώς και πολίτες που εντάσσονται τώρα στη διαδικασία εμβολιασμού και είναι ενεργοί κοινωνικά όπως οι κάτω των 30 ετών. Θεωρείται πληθυσμός που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα νέα κανάλια διανομής στα οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση.