Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την επιστροφή μας στην κανονικότητα θα γίνει αυτό το Σάββατο, καθώς έρχεται νέα χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Ωράριο κυκλοφορίας

Συγκεκριμένα, από το ερχόμενο Σάββατο, 12 Ιουνίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα.

Θα ξεκινά δηλαδή στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί -όπως και σήμερα- μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου -και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν- το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας θα σταματήσει να ισχύει.

Εστίαση

Επίσης από το Σάββατο θα επιτρέπεται η μουσική στην εστίαση, αν και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

Επίσης, από το Σάββατο επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

Γάμοι – Βαπτίσεις

Μία ακόμα σημαντική χαλάρωση που αποφασίστηκε αφορά τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, καθώς επιτράπηκε η αύξηση του ορίου των καλεσμένων στα 300 άτομα, από 100 που ίσχυε έως τώρα.

Θεάματα

Από το Σάββατο, αυξάνεται και το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Άλλα μέτρα

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.

Τέλος, όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.