Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΤο «δάγκωμα της οχιάς» προκαλεί σοκ στην Άγκυρα: Μετά τα Rafale τώρα...

Το «δάγκωμα της οχιάς» προκαλεί σοκ στην Άγκυρα: Μετά τα Rafale τώρα και τα Viper στο Ελληνικό οπλοστάσιο – Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF) σφραγίζει την κυριαρχία της

Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το μεσημέρι επίσημα από την ΕΑΒ τις δύο πρώτες από τις συνολικά 83 (+2) «οχιές».

Τα δύο πρώτα Viper βρίσκονται από το απόγευμα στα υπόστεγα της πρώτης τους «φωλιάς», της 343 Πολεμικής Μοίρας «Αστέρι». Και μάλιστα είναι ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αεροπορικές ισορροπίες πάνω από το Αιγαίο.

Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το μεσημέρι επίσημα από την ΕΑΒ στην Τανάγρα τις δύο πρώτες από τις συνολικά 83 (+2)  «οχιές» εντός χρονοδιαγράμματος την ώρα που ακόμη 15 μαχητικά βρίσκονται υπό αναβάθμιση στα υπόστεγα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Εντός του 2023 η Μοίρα «Αστέρι» αναμένεται να διαθέτει μόνο Viper στη «φαρέτρα» της. Για να ακολουθήσει η έτερη Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης, η 340 «Αλεπού» και στη συνέχεια έως τα τέλη του 2027 οι υπόλοιπες τρεις Μοίρες Viper.Οι δύο Πολεμικές Μοίρες της HAF στη Σούδα λόγω θέσης και εγγύτητας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο-όπου το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο των Τουρκικών προκλήσεων-έχουν αναλάβει να δίνουν ηχηρές απαντήσεις στους «εισβολείς». Οι  «κόκκινοι»  πιλότοι θα έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν τα πιο ισχυρά και σύγχρονα παγκοσμίως F-16 οι δυνατότητες των οποίων απέχουν κατά πολύ από τα δικά τους μαχητικά.

Το νέο τελευταίας τεχνολογίας ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA  APG-83  στη διάθεση των «γερακιών» της εκτινάσσει την ισχύ των Viper αφού δίνει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια ανίχνευσης εντοπισμού και στοχοποίησης. Οι «οχιές» αναβαθμίστηκαν με τον καινούργιο υπολογιστή αποστολών, νέες οθόνες πληροφοριών  και απεικόνισης, σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης αλλά και δυνατότητα ενσωμάτωσης νέων όπλων και ατρακτιδίων σκόπευσης. Στα μεγάλα του πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται και το δικτυοκεντρικό σύστημα μεταφοράς δεδομένων Link-16 η καινούργια κεραία του οποίου είναι ορατή στη «ράχη» του μαχητικού πριν το κάθετο ουραίο πτερύγιο. Αν και εγκρατείς όπως πάντα οι Έλληνες ιπτάμενοι δεν μπορούσαν να κρύψουν την ικανοποίηση τους έπειτα από τις πρώτες εντυπώσεις τις οποίες τους άφησαν οι πτήσεις με τα αναβαθμισμένα Viper.

Tην ίδια ώρα όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin εντός των επόμενων εβδομάδων θα πετάξει από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα και το πρωτότυπο «005» μαχητικό F-16. Θα προσγειωθεί στην Τανάγρα μεταφέροντας το ολοκληρωμένο αναβαθμισμένο λογισμικό το οποίο θα «φορτωθεί» και στα 83 Viper. Είναι η ηλεκτρονική ‘’σφραγίδα’’ του μαχητικού όπως προέκυψε από εκατοντάδες ώρες πτήσεις και εξαντλητικές δοκιμές των κατασκευαστών.

Η κατάληξη της πύρινης ομιλίας του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά ,οι διάλογοι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας με τους Έλληνες πιλότους αλλά και το δέος στην ατμόσφαιρα τη στιγμή που οι δύο ‘’Κρητικοί’’ ιπτάμενοι απογείωσαν τις «οχιές» και «σημάδεψαν» τον ήλιο σφράγισαν  την τελετή παραλαβής.

«O  ήχος των Viper είναι ο ήχος που λαχταρά να ακούει κάθε Έλληνας πολίτης από πάνω του στις εσχατιές της Ελληνικής επικράτειας. Ο ήχος που επιβεβαιώνει την παρουσία των Ελληνικών φτερών σε κάθε νησί του Ανατολικού Αιγαίου …Είναι ο ήχος της Ελευθερίας» τόνισε το πρώτο «γεράκι»  της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Με τον Αρχηγό ΓΕΑ να μην σταματά ούτε λεπτό να δίνει οδηγίες στους Έλληνες ιπτάμενους οι οποίοι με την «οχιά» πλέον στο μπράτσο τους απογείωσαν τα πρώτα Viper της HAF.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: