Ιδανικό πιάτο για όλες τις μέρες

Συστατικά

  • 1 κιλό χοιρινό, ψαχνό από μικρό ζώο, κομμένο σε μικρές μεριδούλες
  • 1 μεγάλο μάτσο σέλινο
  • 10-12 πράσα
  • 1 βαθύ πιάτο τριμμένη ντομάτα (ή μισή τριμμένη-μισή κομμένη)
  • ½ φλυτζάνα λάδι
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • αλάτι και πιπέρι
  • προαιρετικά 1-2 πατάτες και χυμό λεμονιού

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Καθαρίζουμε τα πράσα από τα εξωτερικά φύλλα , τα κόβουμε στα δύο κατά μήκος και σε κομμάτια 6-8 εκατοστά.Έτσι ελέγχουμε καλύτερα αν υπάρχουν ανεπιθύμητα ζωύφια.Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  • Μαραίνουμε το κρεμμυδάκι με το λάδι σε μεγαλούτσικη κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρέας. Το γυρίζουμε μία δύο βόλτες να αλλάξει χρώμα, αλατίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε 1 φλυτζάνα νερό και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε το μάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  • Μετά από 30-40 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία του κρέατος, όταν μισοψηθεί δηλαδή, και αφού ενδεχομένως χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμη) προσθέτουμε τα πράσα το σέλινο κα την ντομάτα.
  • Όταν χαμηλώσουν τα χορταρικά και βράσουν κανένα δεκάλεπτο, προσθέτουμε και τις πατάτες.
  • Διορθώνουμε το αλάτι, και αφήνουμε το φαγητό μας να ολοκληρωθεί. Πρέπει τα λαχανικά να είναι μαλακά, και η σάλτσα δεμένη.
  • Στο σερβίρισμα προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και όσοι θέλουν χυμό λεμονιού Παρατήρηση: Το φαγητό γίνεται και χωρίς κρέας. Αφού μαραθεί το κρεμμυδάκι στο λάδι, βάζουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή η πατάτα βοηθά στο δέσιμο της σάλτσας οπότε είναι μάλλον απαραίτητη. Επίσης καλό είναι να αυξήσουμε την ποσότητα του λαδιού σε μία φλυτζάνα