Με οκτώ ψήφους ποικίλης προέλευσης, από ΑΝΕΛ, ανεξάρτητους και Ποτάμι, πέρασε την Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναμενόταν. Μεταξύ αυτών ο “δανεικός” Θ. Παπαχριστόπουλος που επάνω του κρέμεται ακόμα η ύπαρξη της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Μια που δεν έχει διαγραφεί από τον Πάνο Καμμμένο. Υπενθυμίζεται πως ο Π. Καμμένος χαρακτήρισε ως ¨κυβέρνηση αποστατών” την κυβέρνηση του επί τέσσερα χρόνια συγκυβερνήτη του Α. Τσίπρα

Στους έξι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση “αφαιρέθηκε” ο Κώστας Ζουράρις –ψήφισε όχι- και προστέθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ενώ τον αέρα της άνετης ψηφοφορίας με ψήφους έδωσαν οι τρεις του Ποταμιού με τον επικεφαλής Σταύρο Θεοδωράκη και τους βουλευτές Σπύρο Λυκούδη και Γιώργο Μαυρωτά.

Ο Κ. Ζουράρις που έδωσε πριν λίγες μέρες ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση , -συμβάλλοντας να συγκεντρωθούν οι 151 – ζήτησε μάλιστα με θεατρικό τρόπο “να μην με σακατέψετε εμένα το Μακεδόνα” .

Στους 145 (μαζί με τον Θοδώρα Μεγαλοοικονόμου) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκαν για να ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών οι: Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα μετά το θετικό σήμα ’ που της έδωσαν τα αρμόδια όργανα του “Νέο” , ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, και φυσικά ο Σπύρος Δανέλλης πρώην του Ποταμιού.

Μαζί με τους τρεις του Ποταμιού, (Θεοδωράκη, Λυκούδη, Μαυρωτά) η επίμαχη Συμφωνία που ανάβει το πράσινο φως στην Βόρεια Μακεδονία με την ελληνική υπογραφή, λαμβάνει 153 ψήφους υπέρ έναντι 146 σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Παρών ψήφισε τελικά ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ ο Γ. Αμυράς ψήφισε “όχι”.

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας υπήρξε ένταση όταν βουλευτές της ΧΑ φώναξαν “όχι στην προδοσία” και τον ΠτΒ να τους εγκαλεί πως η ψήφος είναι “ναι, όχι , η παρόν”.

“Αυτά έληξαν ήταν και έξω κάποιοι και φώναζαν προδότες, αλήτες πολιτικοί, έληξε κι αυτό” είπε ο Ν. Βούτσης.

Η μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε την Δευτέρα στην Βουλή από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας έληξε χωρίς να δοθεί τελικά η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι βουλευτές όπως είχε ζητήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Όπως είπε ο ΠτΒ όποιος βουλευτής επιθυμεί θα μπορούσε να δώσει την ομιλία σ’ αυτό το ιστορικό θέμα ώστε να επισυναφθεί στα Πρακτικά της Ολομέλειας.