«Η Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται από κάποιους πρόθυμους βουλευτές και έχει απέναντί της την πλειοψηφία του ελληνικού λαού» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ  – Η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα αναγνωρίζονται επισήμως και μονοπωλιακά στους  Σκοπιανούς – «Εκλογές στο τέλος της τετραετίας» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας- «Καλωσορίζω την Βόρεια Μακεδονία»

Μπορεί η συζήτηση στη Βουλή να επικεντρώθηκε στην κύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός επέκτειναν την αντιπαράθεσή τους σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκαν με σφοδρότητα και για την έξαρση της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, η οποία έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς.

Όταν… αποφάσισαν να μιλήσουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ήταν η γενεσιουργός αιτία της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Οι σύμμαχοι ήθελαν εδώ και χρόνια να κλείσουν αυτή την εκκρεμότητα. Μόνο τώρα, όμως, βρήκαν μία κυβέρνηση τόσο πρόθυμη να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς» υπογράμμισε, επιτιθέμενος στον κ. Τσίπρα.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα, αλλά να προσθέσει νέα προβλήματα. Μπορεί, πράγματι, να εξυπηρετεί διεθνή συμφέροντα στην περιοχή. Όμως οδηγεί την Ελλάδα σε ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον» υπογράμμισε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ. Και σημείωσε την ανησυχία του: «Η Συμφωνία των Πρεσπών τυπικά επιτρέπει να συσταθούν και εδώ σύλλογοι “μακεδονικής” γλώσσας. Και ξέρετε ότι υπάρχουν στη χώρα μας, ορισμένοι που προβάλλουν τη γλώσσα ως απόδειξη διαφορετικής εθνότητας Ότι δηλαδή -μέσα στην Ελλάδα- υπάρχουν “Μακεδόνες”, που δεν είναι Έλληνες. Το έχουν πει ότι θα το κάνουν. Τους παρακολουθούμε. Άραγε, θα το επιχειρήσουν αμέσως; Ή, μήπως, θ’ αφήσουν στο απυρόβλητο εκείνους που τους πρόσφεραν αυτό το πλεονέκτημα και θα κινηθούν μετά τις εκλογές; Για να γίνουν νάρκες στο δρόμο της επόμενης κυβέρνησης;».

«Τρία χρόνια ζητάτε εκλογές» απάντησε στον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός. «Δεν πρωτοτυπήσατε σήμερα» συνέχισε, «αν και σήμερα ζητήσατε εκλογές και στην Βενεζουέλα. Εκεί θα γίνουν πιο γρήγορα μάλλον. Πάρτε το χαμπάρι, θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας».

«Στην κάλπη των ευρωεκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας. Γιατί θα δουν πως αυτό που στήσατε ήταν μια ψευδής εικόνα. Εσείς θα έχετε το μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε την αποτυχία. Έχετε αυτοπαγιδευτεί. Εσείς τις στήνετε τις παγίδες» υπογράμμισε.

Όσο για αυτή καθαυτή τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Η σημερινή ψηφοφορία κλείνει κατά την άποψή μου τον σημαντικότερο κύκλο των υποχρεώσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από αύριο οι υποχρεώσεις ξαναγυρίζουν στους γείτονές μας, που πρέπει να στείλουν σε όλες τις χώρες επίσημο αίτημα και σε όλους τους οργανισμούς. Και στους 140 που τους αναγνωρίζουν ως σκέτο Μακεδονία. Ο κ. Ζάεφ και η χώρα του και η κυβέρνησή του θα έχει δύσκολη δουλειά να κάνει. Να στείλει το άίτημα σε όλες της χώρας και να ζητά ότι δεν θα τους αποκαλούν ως Μακεδονία, αλλά ως Βόρεια Μακεδονία».

«Για άλλη μια φορά καλωσορίζω από το βήμα την Βόρεια Μακεδονία, μια φιλική χώρα που δεν είναι αντίπαλος για τις προσπάθειές μας να εγκαταστήσουμε ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Όλοι θα κριθούμε κ. Μητσοτάκη, ο λαός και η ιστορία. Αισθάνομαι ότι πράξαμε το καθήκον μας το πατριωτικό και το σωστό. Σύντομα και ο λαός θα μας κρίνει και η ιστορία. Είμαι περήφανος για την στάση των βουλευτών που ψήφισαν την συμφωνία και όσων κυρώσουν σήμερα το Πρωτόκολλο» κατέληξε.